Hirdetés

Kis uhunak örülnek a veszprémi állatkertben

2016. június 30., csütörtök 09:47 Írta:  Kategória: Állatbarát
Kis uhunak örülnek a veszprémi állatkertben Veszprémi Állatkert

Tollas jövevénynek örülnek a veszprémi vadasparkban. A nagy fülesbagoly pár, másnéven uhu kiváló szülőnek biozonyul, ennek köszönhetően a még pihés fióka szépen cseperedik, aki néhány hónapos fióka kora ellenére csöppségnek semmiképp sem nevezhető... 

A Veszprémi Állatkert uhu tenyészpárja évről évre szaporulattal örvendezteti meg az állatkertészeket, ami a faj természetvédelmi státuszára való tekintettel rendkívüli jelentőséggel bír. Idén tavasszal egy példány nagy fülesbagoly kelt ki, mely szépen cseperedik, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal. A fiókát az Állatkert állatorvosa egyedi azonosítóval, mikrochippel látta el, és az előző évekhez hasonlóan a megfelelő életkor elérését követően repatriálásra kerül majd. Az új élőhelyének kiválasztása a természetvédelmi szempontok figyelembevételével, természetvédelmi őrök segítségével történik.

Az uhu az egyik legnagyobb testű bagolyfaj, Magyarországon fokozottan védett és ritkaságnak számít. A hazánkban költő párok számra évről-évre kis mértékben növekszik, melyhez hozzájárul a faj sikeres betelepítése az eredeti költőhelyeire, amiben a Veszprémi Állatkert minden évben részt vesz.

Az uhu éjjel jár táplálék után, kiváló látással és hallással rendelkezik, mely segíti a zsákmány elejtését. Táplálékát főként madarak és kisebb emlősök alkotják, melyeket horgas csőrével könnyedén elejt ez a nagyméretű ragadozó madár. Kerüli az emberek közelségét, a nehezen megközelíthető sziklás területeket kedveli, melyeket elszórtan fák borítanak fészkelőhelyet és táplálkozási lehetőséget biztosítva számára.

 

 

A Veszprémi Állatkert uhu fiókáját a Fejes-völgyi bagolyröpdében tekinthetik meg látogatóink.