×

Megjegyzés

Simple Image Gallery Pro Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Simple Image Gallery Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Hirdetés

Pöttyös pelyhes cicák - Kishiúzok születtek a veszprémi állatkertben

2016. július 22., péntek 08:16 Írta:  Kategória: Állatbarát
Pöttyös pelyhes cicák - Kishiúzok születtek a veszprémi állatkertben Veszprémi Állatkert

Három tündéri hiúz kölyök a veszprémi vadaspark legújabb sztárja. A pöttyös, még pelyhes apróságok május 30-án születtek az európai fajmegmentési programban Veszprémben tartott értékes kárpáti hiúzpár kölykeiként. 

A Veszprémi Állatkert kárpáti hiúz párja szaporulattal örvendeztette meg az állatkertészeket és a látogatókat. Kb. 70 napos vemhességet követően május 30-án adott életet három kölykének nőstény kárpáti hiúzunk, aki nagy gonddal és odafigyeléssel neveli kicsinyeit. A kis hiúzok egy éves korukban válnak önállóvá, egészen addig anyjuk gondoskodik róluk - közölte a Veszprémi Állatkert. 

A kárpáti hiúz Európa legnagyobb macskaféléje, ám egyedszáma az élőhelyének szűkülése, valamint a vadászat miatt nagymértékben lecsökkent. Magyarországon az utóbbi években az Északi-középhegység területén figyeltek meg hiúz nyomokat, melyazt bizonyítja, hogy ez a ritka állat ismét megtalálható hazánkban. Az ember közelségét kerüli, éjszakai életmódot folytat, és kiváló érzékszervei segítségével ügyesen vadászik. 

- Állatkertünk részt vesz az Európai Állatkertek Szövetségének fajmegmentő programjában (ESB), melynek keretein belül egy értékes génállományú kárpáti hiúzpár érkezett Veszprémbe, és a tenyészprogram sikereként idén két hím és egy nőstény hiúzzal bővült e veszélyeztetett faj állatkerti állománya - írták.

A játékos kölykök szépen cseperednek, látogatóink már megtekinthetik őket a fejes-völgyi területen található kifutójukban.

 

Képgaléria

{gallery}6299{/gallery}