×

Megjegyzés

Simple Image Gallery Pro Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Simple Image Gallery Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Hirdetés

Újra "gyesen" a veszprémi állatkert pótmamája

2016. november 16., szerda 17:46 Írta:  Kategória: Állatbarát
Újra "gyesen" a veszprémi állatkert pótmamája Mészáros Péter

Három hónapos árva zászlósfarkú kolobusz kölyköt nevel Marokházi Katalin, a Veszprémi Állatkert gondozója, litéri otthonában. A kismajom augusztus végén született a vadasparkban. Két hónapos volt, amikor a mamája váratlanul elpusztult. A csöppséget azonnal Katalinra bízták, aki az állatkert profi pótmamája, tucatnyi vadállatot nevelt már fel a tigristől, a tevén át a zsiráfig.

A litéri családiházban hatalams komfortos ketrece van a kis kolobusznak, de ő jobban szeret felfedező túrákat tenni a lakásban. Valamint ha csak teheti, Katin lóg, akit a mamájaként szeret. Marokházi Katalinnak nagyon sok kisállat köszönheti az életét, az árvan maradt csöpségeket, illetve akiket a saját mamája nem volt hajlandó nevelni, ő nevelte fel. A kis zsiráf kivételével a saját házában. A hosszúnyakúhoz is azért ő költözött az állatkertbe és nem fordítva, mert méretei miatt az nem fért be a házba. 

- A családom is hozzászokott már, hogy az én életem erről szól. Nagyon sokat segítenek és a támogatásukra szükségem is van, hiszen némelyik kicsi olyan mint egy csecsemő, a nap 24 órájában felügyelni kell - mondta Kati. 

A majmocska a nap nagy részében alszik. Vagy pótmamája ölében, vagy egy szőr mellényen, vagy a radiátoron. Speciális tápszert kap cumiból, naponta többször.

- Csak az első két napunk volt nehéz, amíg hozzám szokott. Mivel őt két hónapig a mamája nevelte, ezért el kellett fogadnia egy ember közelségét, de gyorsan összeszoktunk - mondta a gondozó.

Kati szerint akkor végzi jól a dolgát, ha pártfogoltjai idővel elfelejtik és tökéletesen visszailleszkednek fajtársaik közé. Ezért nem szabad őket házi kedvencként dédelgetni, még akkor sem, ha ezt nehéz megállni. 

Török László, a vadaspark igazgatója szerdán reggel meglátogatta Katit és a kis majmot. Azt mondta, hatalmas ajándék, hogy egy olyan munkatársa van az állatkertnek, aki profi a bébik nevelésében és kész áldozatokat hozni azért, hogy ők felnőhessenek.

- A kis kolobusz visszaszoktatása pár héten belül megkezdődhet, hiszen már fogyaszt szilárd táplálékot is. Mivel a csapatban van még egy kölyök, gyorsan megtalálja majd a helyét és együtt cseperednek tovább - mondta Török László. 

Képgaléria

{gallery}6579{/gallery}