Hirdetés

Veszprémbe költöztek a Kis-Balatonról a nagykócsagok

2017. január 26., csütörtök 15:46 Írta:  Kategória: Állatbarát
Veszprémbe költöztek a Kis-Balatonról a nagykócsagok Bándi Molnár László/ Omega Hírek

Az elmúlt hetek hideg időjárása miatt országszerte befagytak a tavak. Azok a vízi madarak, amelyek nem költöztek el a hideg hónapokra, most nem találnak élelmet, ezért bemerészkednek a városokba. Veszprémben a Séd- völgyben az állatkert dolgozói vették észre a nagykócsagokat, szerdán reggel már 8 példány ücsörgött a vadaspark bejáratához közeli sziklán.

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója végig vezette stábunkat a Séd-patak partján, azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt napokban látták a kócsagokat. Az egyik sziklán hárman is ültek, majd csatlakozott hozzájuk egy szürke gém. A város felől kisebb csapat érkezett, majd landolt a patakban. Miközben a természetvédelmi területeken órákig bujkálhatunk, vagy várakozhatunk a lesen, hogy távcsővel szemügyre vegyük a páratlan szépségű madarakat, most Veszprémben néhány lépésnyi távolságra megközelíthetjük őket.

A vadaspark igazgatója szerint a Veszprémben látható példányok valószínűleg a Kis-Balatonról érkeztek.

- Európának az egyik legjelentősebb, ha nem a legjelentősebb nagykócsag élőhelye Magyarországon van. Alapvetően a Kis-Balatonon és környékén, a Tisza-tónál élnek, de láttak a Velencei-tónál is már madarakat és a Fertő tavaknál is előfordul. Veszprémben nem jellemző. Szerencsénk van ezzel a hideg téllel, mert úgy látszik, az éhség nagy úr, egyre nagyobb számban megjelennek itt, ahol könnyebben jutnak táplálékhoz. A Séd-patak sebes folyása miatt nem fagy be, még a legnagyobb hidegben sem, találnak benne kisebb halakat, siklókat. Ezekre vadásznak – mondta Török László.

A nagykócsag fokozottan védett gázlómadár, a 19. században szinte teljesen kiirtották Magyarországon. Az állományt 1924 óta őrzik és most már a magyar természetvédelem címermadara.