Hirdetés

Fociszurkolókat szállító autóbusz balesetezett

2016. máj. 08., vasárnap 15:17 Írta:  Kategória: Belföld
Fociszurkolókat szállító autóbusz balesetezett Fotó: Hatos Szabolcs

A Gyirmót FC Győr szurkolóit csapatuk NB II-es bajnoki találkozójára szállító autóbusz szenvedett balesetet vasárnap délelőtt a 8204-es számú úton a Veszrém megyei Noszlop térségében. A járaton mintegy harmincan utaztak, közülük 11 fő sérült meg.

Ünnepi hangulatban utaztak Zalaegerszegre a gyirmóti futballbarátok. A Gyirmót FC Győr az elmúlt években mindig a bajnoki cím (és ezáltal az élvonalba való feljutás) esélyese volt, a helyi sportkedvelők ezen álma 2016-ban vált valóra. A csapat toronymagasan vezet a másodosztályban, így az utolsó második ligás meccsekre érthetően fociünnepként tekintettek a csapat mellett évek óta kitartó rajongók – azért a múltidő, mert örömüket vasárnap szörnyű baleset árnyékolta be. A zalai megyeszékhely felé tartó buszuk egyelőre ismeretlen okból jobbra tartott egy balkanyarban, majd oldalára borulva az árokban landolt.

- Tulajdonképpen az emlékek ilyen szituációban pillanatok alatt eltűnnek, így arra sem emlékszem, hogy milyen sebességgel közlekedtünk akkor, amikor balesetet szenvedtünk – mondta el Lapincs Attila, az utazást szervező vezérszurkoló. – Ünnepelni szerettünk volna Zalaegerszegen, azt követően azonban, hogy a balesetben több bajtársunk súlyos sérülést szenvedett, érthetően másról szól ez a nap – mondta Attila, aki emlékeztetett: a roncsból való kiszabadulást követően hálát adtak az égnek, hogy ők nem úgy végezték, mint a 2013 szeptemberében hasonló balesetet elszenvedő győri kosárlabdázók, akik közül akkor ketten lelték halálukat.

Lapincs Attila már csak a baleset pillanatára emlékszik, az előzményekre nem - Fotó: Hatos Szabolcs

A becsapódást követően a szurkolók a kitört hátsó ablakon keresztül hagyták el a járművet. Egy idős drukker már a klub által küldött „mentesítő járaton” beszélt az átéltekről – arról, hogy a balesetük bizony könnyen tragédiába torkollhatott volna.

- A történtek után nem tudok örülni a csapat sikerének. Képzelje el, mi történt volna, ha tűz üt ki a buszon vagy netalán egy kicsivel tovább csúszunk és a nyárfák fogják meg az autóbuszt… Még belegondolni is borzasztó. Remélem, hogy a sérült társaink hamarosan felépülnek – nyilatkozta Fehér László.

A kitört ablakon át menekültek az utasok - Fotó: Hatos Szabolcs

A legrosszabb kimenetel szerencsére nem valósult meg, ám Horváth Istvántól, a Veszprémi mentőállomás mentésvezetőjétől tudjuk, hogy a 8204-es útról összesen 11 embert szállítottak kórházba a nagy erőkkel (két mentőhelikopterrel, mentőorvosi kocsival és esetkocsival) helyszínre érkező mentők. Két fő állapota súlyos, őket helikopter szállította Veszprémbe és Ajkára,  a többieket a pápai kórházba vitték a mentőszolgálat munkatársai.

A baleset helyszínén nem kívánt nyilatkozni az autóbuszt vezető férfi, annyit viszont elárult, hogy az utóbbi 8-10 évben rendszeresen utaztak mögötte a focidrukkerek utazásaik során.

A balesetet épségben átvészelő drukkerekért a klub hamarosan autóbuszt küldött, mellyel a szurkolók folytatták útjukat Zalaegerszegre. A baleseti helyszínelés a kezdeti teljes útzár feloldását követően félpályás korlátozás mellett zajlott.

Folytatták útjukat a drukkerek - Fotó: Hatos Szabolcs

A baleset körülményeit az Ajkai Rendőrkapitányság vizsgálja.