Hirdetés

Megszüntetik a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-t?

2016. augusztus 03., szerda 19:18 Írta:  Kategória: Belföld
Megszüntetik a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-t? Fotó: legimentok.hu

A most megjelent Korményhatározat szerint nem a Magyar Légimentő Nonprofit Kft írhatja ki a mentőhelikopterek beszerzéséről szóló pályázatot, ahogy az az eredeti tervben szerepelt, hanem az Országos Mentőszolgálat. A Népszava cikke szerint a kormányhatározat valójában a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. megszűnését készíti elő. A szövegezésben a vájtfülüek azt is kiszúrták, hogy az új gépek üzembentartását is kiszervezik, ehhez külső magán tulajdonú céget kersnek. 

Az utóbbi évek fejetlensége után ma már biztos, hogy a kormány végleg feladta álmait az egységes nemzeti helikopterbeszerzésről. 2013-tól tavaly nyárig az a hír járta, hogy közös nemzetközi pályázattal akarják megoldani a kiöregedett honvédségi és rendőrségi gépek cseréjét, valamint a légi mentők lejáró bérleti szerződésének folytatását. Azóta a rendőrök vettek öt használt gépet, a katonák utoljára Hende Csaba miniszter tavaly szeptemberi távozása előtt hallották, hogy lesz pénz az igényeikre, a múlt pénteken pedig biztossá vált, hogy a légi mentés is külön oldja meg a saját beszerzését - írja a Népszava.

A cikk szerint tavaly ősszel még a légimentőknek volt kiszignálva a feladat, majd azt a közbeszerzést januárban váratlanul visszavonták. 

Akkor a balatonfüredi, budaörsi, debreceni, miskolci, pécsi, sármelléki és szentesi légibázisokon működő mentőhelikopterek új bérleti szerződését akarták megkötni 2 évre, majd további háromszor egy évre, ami alatt viszont már vételi jogot is tartalmazott volna a bérlet. A törölt közbeszerzés miatt gyorsított eljárásban kellett meghosszabbítani egy évvel a március közepén lejárt bérleti megállapodást a gépek tulajdonosával, az osztrák Helikopter Air Transport GmbH nevű céggel.

A lap megkersett egy tapasztalt mentőhelikopter pilótát, Rács Tamást. A Szentesen repülő pillóta szerint a kormányhatározattal a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. megszűnését készítik elő. Rács szerint beszédes, hogy a szövegezés 15 évre szóló megállapodást vár, üzemanyagellátással együtt. Mint mondta, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy üzembentartó céget keresnek. A Légimentőket 2005-ben az Országos Mentőszolgálat hozta létre, a légimentés ma is állami feladat. Rács Tamás szavai alapján ezeknek a gépeknek a bérbeadása mindenhol a világon kereskedelmi célú tevékenység, vagyis a pályázatra kereskedelmi légitársaságok jelentkezhetnek majd. Az osztrák cég is - ahonnan már több mint tíz éve béreljük az EC135-ös típusú helikoptereket. 

Rács arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben nem közeli országból béreljük majd a gépeket, akor nem lesz elég egy-egy gép a légibázisokra, hiszen ha meghibásodás miatt valamelyik kiesik, hosszabb idő a javítása, hazaszállítása. Szóval ezesetben kettő, de legalább egy tartalékgépre is szükség lesz. 

Egyelőre mindenki csak találgat, ki fog nyerni az üzleten, méghozzá nem is keveset. A 7 gép bérlése most évente 1,5-2 milliárd forintba kerül, ehhez jön a teljes háttérbiztosítás.

Szóba jöhet a az osztrák Helikopter Air Transport GmbH, de léteznek hazai, magyar érdekeltségű cégek is, akik előkerülhetnek a tender során. Például a 2015-ben alapított Trustair, melynek ügyvezetője az a Túri Péter, aki 2006 és 2011 között a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt.