Hirdetés

FM: a kormány minden állattartót kártalanít a madárinfluenza miatt

2017. február 03., péntek 15:46 Írta:  MTI Kategória: Belföld
FM: a kormány minden állattartót kártalanít a madárinfluenza miatt Fotó: retrofm.hu

Négy katona esett el és 17 sebesült meg az elmúlt napban a kelet-ukrajnai harcok övezetében - hozta nyilvánosságra a TSZN hírtelevízió internetes honlapján pénteken a kijevi hadműveleti parancsnokságra hivatkozva.

A kormány minden állattartót kártalanít a madárinfluenza miatt keletkezett veszteségeiért; erre több mint 3 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből eddig mintegy 1,2 milliárd forintot fizettek ki - közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken. 

A tájékoztatás felidézi: Magyarországon a múlt év novemberében jelent meg a madárinfluenza. A járvány megjelenése óta összesen valamivel több, mint 3 millió baromfit kellett elpusztítani. A leölésből származó közvetlen kár mintegy 3 milliárd forint.

A járványügyi intézkedés következtében a közvetlen kár - leölt állatok, megsemmisített termékek, anyagok, eszközök és tárgyak - miatt a tulajdonosok 100 százalékos állami kártalanításban részesülnek. Ez minden állattartóra vonatkozik, aki az állategészségügyi előírásokat betartja, illetve betartotta.

A járvány megjelenése óta a kormány folyamatosan arra törekszik, hogy minél hamarabb segítséget nyújtson az érintetteknek. Emellett az FM jelenleg egy jövedelempótló támogatási konstrukció előkészítésén is dolgozik - olvasható a közleményben.