Hirdetés

11 órakor bekapcsolnak a vészjelző szirénák

2017. március 06., hétfő 09:11 Írta:  Kategória: Belföld

Hétfőn 11 órától országszerte, a veszélyes üzemek 1,5 kilométeres körzetében megszólalnak a szirénák. Minden hónap elején sor kerül hasonló szirénapróbára, viszont ezek közül csak évente kettő hangos. Ezúttal hangos szirénahangra kell készülni, két percig, majd kétszer fél percig. Veszprém megyében Várpalotán, Gógánfán, Ukkon, Berhidán, Pétfürdőn lesz sziréna próba. 

A MoLaRi-rendszernek, vagyis a monitoring- és lakossági riasztórendszernek összesen 576 végpontja van. A rendszer folyamatosan elemzi az ipari üzemek környékén lévő levegő összetételét. Abban az esetben, ha valamelyik veszélyes üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe, a telepített mérőszondák azonnal továbbítják az információt a katasztrófavédelem ügyeletére. A rendszer éjjel-nappal működik. Ha valamilyen mérgező anyag a levegőbe kerül, a katasztrófavédelem szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztja a környéken élőket és tájékoztatja őket a követendő magatartási szabályokról - olvasható a katasztrófavédelem honlapján. 

 Hétfőn 11 órakor az alábbi üzenet lesz hallható:

„FIGYELEM, EZ PRÓBA! FIGYELEM, EZ PRÓBA! MOST A KATASZTRÓFARIADÓ JELZÉSÉT HALLJÁK”.

Ezt kétperces, váltakozó hangmagasságú szirénahang követi.

 Ezután „FIGYELEM, EZ PRÓBA! FIGYELEM, EZ PRÓBA! MOST A VESZÉLY ELMÚLT JELZÉSÉT HALLJÁK” szöveg hallható, majd kétszer fél percig tartó, félperces szünettel megszakított egyenletes szirénázást lehet hallani.

 A sziréna után „A PRÓBÁNAK VÉGE!  A PRÓBÁNAK VÉGE! A JELZÉSEKKEL KAPCSOLATBAN A LAKOSSÁGNAK TEENDŐJE NINCS. EZ A RENDSZER PRÓBÁJA.” szöveg hallható.