Hirdetés

Felfüggesztették állásából a SOTE orvosát, aki pénzt kérhetett a szülésekért

2017. március 06., hétfő 15:28 Írta:  Kategória: Belföld
Felfüggesztették állásából a SOTE orvosát, aki pénzt kérhetett a szülésekért Fotó: plaxis blog

A Semmelweis Egyetem vizsgálatot indított és annak lezárultáig felmentette a munkavégzés alól azt a szülész-nőgyógyászt, akiről egy nő állította a minap a közösségi portálon, hogy 160 ezer forintot kért tőle a császármetszésért. A rákos nőktől életmentő műtétekért 150 ezer forintot követelő veszprémi onkológus nőgyógyász ügyében viszont továbbra is titkolózik az etikai bizottság. Egyelőre a viszgálatot kezdeményezőket sem tájékoztatták a határozatról. 

 

„Este műtöttek, reggel az őrzőben éppen az ágy szélére másztam ki, amikor megjelent a főorvos. A szokásos sablonkérdések után rátért a lényegre, hogy az anyagiakat majd varratszedésnél rendezzük. Neki van egy költsége, mert úgy szokás nála, hogy a műtőben jelen lévő csapatot ő fizeti ki, és a műtőnek is van egy bérleti díja” - írta egy fiatal édesanya a Facebookon néhány nappal ezelőtt. 

A kismamánál sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani, amit nem a fogadott orvosa, hanem az ügyeletes orvos végzett el. Ez után kérte a team munkájért a 160 ezer forintot a beszámoló szerint a SOTE orvosa. 

A Facebook posztot több ezren osztották meg. A hozzászólásokból az tűnik ki, hogy nem egyedi esetről volt szó, hanem az bejáratott módszer volt. A Semmelweis Egyetem hétfőn közölte, hogy a II. számú szülészeti klinika kezdeményezésére a klinikai központ elnöke belső vizsgálatot indított azon orvos ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletesként utólag pénzt kért a szülések levezetéséért. Merkely Béla, a klinikai központ elnöke a vizsgálat idejére azonnali hatállyal felfüggesztette az érintett orvost a munkavégzési kötelezettség alól. További tájékoztatást a vizsgálat lezárása után ad az egyetem - írták. 

A veszprémi onkológus nőgyógyász ügyében ugyanakkor továbbra is nagy a csend. Bár már hetek teltek el az orvosi kamara megyei etikai bizottsági ülése és határozata óta, nem csak a sajtót, hanem a vizsgálat kezdeményezőit sem tájékoztatták az eredményről. 

Kincses Gyula egészségügyi szakértő levélben kérte kezdeményezőként, hogy küldjék meg számára az etikai bizottság határozatát. Postacímét elkérték, de oda a mai napig nem érkezett meg a dokumentum. Sajtóérdeklődésre a Veszprém Megyei Orvosi Kamara azonnal elzárkózott, szeméyiségi jogokra hivatkozva semmilyen információt nem nyújtanak az eljárásról.

Emlékezetes, hogy doktor U. büntetőeljárás alatt állt, első és másodfokon is elítélték tíz rendbeli vesztegetés elfogadása miatt. Ő még csak nem is szülésekért, hanem rákos beteg nőktől életmentő műtétekért kért pénzt, alkalmanként 150 ezer forintot, a kontroll vizsgálatokért 15 ezer forintot. Volt olyan betege, aki nem fizetett, ez után dokumentációjára azt írta, tumormentes, miközben már áttétes daganatokkal a testében utolsó stádiumos rákbeteg volt. U. dokor az egész büntetőeljárás alatt dolgozott a veszprémi kórházban, mindössze a műtétektől tiltották el egy időre, de ezt a korlátozást is feloldották még az ítélethozatal előtt. 

A specialista praktizálása ügyében az Orvosi Kamara Etikai Bizottsága mondhatja ki a végszót. Korábban megírtuk, úgy tudjuk, február közepén döntött is a testület, de az eredményt zártan kezelik, a kórház igazgatója is elhárította a sajtómegkeresést azzal, hogy őt nem tájékoztatták az eredményről. Ha ez igaz, akkor az etikai bizottság nem csak a sajtót, hanem a vizsgálat kezdeményezőit is elzárja az információktól, miközben következménye továbbra sincs az ügynek. U. doktor szabadon dolgozik, operál, praktizál. 

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete által végzett felmérés szerint az orvosok 96 százaléka hálapénz mentes egészségügyben szeretne dolgozni. 

A kutatás másik meghökkentő eleme az, hogy kiderült: az orvosok 32 százaléka ma már úgy látja, a betegek a pénzzel teli borítékot a megfelelő ellátás és előnyszerzés miatt csúsztatják a köpeny zsebébe. Vagyis nem a tényleges hálaérzés motiválja a pácienseket.