Hirdetés

ELBIR - A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési kiadványa (május)

2016. máj. 20., péntek 14:01 Írta:  Kategória: Bűnmegelőzés
ELBIR - A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési kiadványa (május) VMRFK

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának májusi bűnmegelőzési hírlevele. Benne többek közt tanácsok a bankkártyás és feltöltő kártyás csalások elkerüléséhez.

2016 májusában is „Házhoz megyünk” Veszprém megyében. Korábban beszámoltunk arról, hogy a rendőrség országos szintű, „Házhoz megyünk” elnevezésű kampánysorozatot indított 2015. szeptember 30-án a lakosság vagyonbiztonsága érdekében. Veszprém megyében a program keretében több rendőrkapitányság székhelyén vagyonvédelmi információs ponton várják az érdeklődőket.

 

2016. májusi helyszínek:

9-én 13.00 – 16.00 Ajka (Nagy László Városi Könyvtár, Ajka, Szabadság tér 13.)

10-én 13.00 – 16.00 Ajka (Nagy László Városi Könyvtár, Ajka, Szabadság tér 13.)

11-én 09.00 – 12.00 Ajka (Nagy László Városi Könyvtár, Ajka, Szabadság tér 13.)

12-én 14.00 – 17.00 Ajka (Nagy László Városi Könyvtár, Ajka, Szabadság tér 13.)

13-án 13.00 – 16.00 Ajka (Nagy László Városi Könyvtár, Ajka, Szabadság tér 13.)

23-án 15.00 – 18.00 Veszprém (Cholnoky Könyvtár, Rózsa u. 48.)

24-én 10.00 – 13.00 Veszprém (Cholnoky Könyvtár, Rózsa u. 48.)

25-én 15.00 – 18.00 Veszprém (Cholnoky Könyvtár, Rózsa u. 48.)

26-án 14.00 – 17.00 Veszprém (Cholnoky Könyvtár, Rózsa u. 48.)

27-én 10.00 – 13.00 Veszprém (Cholnoky Könyvtár, Rózsa u. 48.)

 

Hogyan előzheti meg, hogy feltöltő-kártyás vagy bankkártyás csalás áldozatává váljon?

Továbbra is jelen vannak a mobiltelefon-feltöltőkártyás és a bankkártyás visszaélések

Magyarországon. A bankkártyás csalásoknál jöhet a csapda e-mailben, telefonon, de még a jó öreg mágnescsíkos csalás sem ment ki teljesen a divatból. A csalások lényege, hogy a bűnözők hozzáférjenek az érintett bankszámlájához, megszerezve a bankkártyájának adatait. Telefonhívások esetében sokan nem is gyanakszanak, mivel személyes adataik (név, telefonszám) a hívó fél tulajdonában vannak. A forgatókönyv sok esetben azonos, ellenőrzésképpen elkérik a PIN kódunkat. Bankkártya számát körültekintően kezelje! PIN kódunkat senki nem kérheti el tőlünk sem e-mailben, sem telefonon, sem pedig személyesen. Ha a csalónak sikerül megszereznie az adatokat, szinte lehetetlen kideríteni, hogy hova lett, mert legtöbbször lenyomozhatatlan.

A mobiltelefon-feltöltőkártyás csaló valamely szolgáltató munkatársaként bemutatkozva, nagy összegű nyereményről tájékoztatja áldozatát, és, hogy ahhoz hozzájusson a „szerencsés” mindössze annyit kell tennie, hogy feltöltőkárty(á)kat vásárol és azok számát megadja, vagy ő maga tölti fel (pl. automatánál, benzinkúton) a csaló által magadott telefonszámokat. Ha beválik a „trükk”, akkor az elkövető(k) a megszerzett feltöltőkártya-számmal saját egyenlegüket töltik fel, vagy eladják másoknak. Az elkövetők előadása meggyőző, de az ajánlat egyszerű átverés: a szolgáltatók nem sorsolnak készpénzes nyereményt, s ennek átadása sem kötődik feltöltőkártya szám-bediktálásához. A gyors felderítés érdekében kérjük, hogy amennyiben feltöltőkártyás csalás áldozatává vált, vagy ilyen jellegű telefonhívást kap, azonnal hívja a 112-es telefonszámot és tegyen bejelentést!

Tanácsaink bankkártyás csalások elkerülésére:

- Ne tegye ki közösségi oldalakon lakcímét, telefonszámát!

- Ne tároljon számítógépen, telefonon személyes és bankkártya adatokat, mert feltört számítógépéből vagy ellopott telefonjából is megszerezhetőek információk.

 - Telefonhívások során, vagy e-mailban soha ne adjanak meg semmilyen bankkártyára vonatkozó adatot! - Az online csalások ellen is van védelem. Több magyar banknál lehetőség van arra, hogy kártyás vásárlást csak egy SMS-ben történő azonosítás után lehessen indítani. Ilyenkor hiába szerezték meg a kártyaadatokat, a tulajdonos telefonja nélkül nem tudnak visszaélni ezekkel.

- Ne adja meg a kártyaadatait gyanús honlapon vagy akár telefonon! - Szabad pénzét megtakarítási számlára helyezze át vagy nyisson a bankjánál az online vásárlásaihoz egy „internet alszámlát”, amelyen mindig csak annyi összeg legyen, amennyi az aktuális internetes vásárláshoz szükséges és kizárólag ennek a kártyának az adatait adja meg vásárláskor. Ezzel csak egy adott összeghez lehet hozzáférni, többi pénzét biztonságban tudhatja.

Tanácsaink feltöltőkártyás csalások elkerülésére:

- Ne tegye ki közösségi oldalakon a telefonszámát!

- Telefonhívások során ne higgyen a nagy nyereményben!

- Fogjon gyanút, ha a csaló feltételt köt a pénz átvételéhez!

- A csaló kérésének ne tegyen eleget!

- Ne vásároljon nagy összegű feltöltőkártyá(ka)t és ne adja meg a számo(ka)t senkinek!

 

Az ilyen bűncselekményeket csak megelőzéssel akadályozhatjuk meg!

Ezért kérjük, figyeljen fokozottan a fentiekre!

ÖNÖKKEL, ÖNÖKÉRT!