Hirdetés

Mit jelent a villám nyelvtanfolyam a gyakorlatban?

2016. november 09., szerda 12:59 Írta:  Kategória: Életmód

Amikor valaki a villám nyelvtanfolyam kifejezést hallja, akkor általában egy pár hónapos kurzusra gondol, amikor is a leendő nyelvvizsgázó egy gyorstalpaló nyelvtanfolyamon végigveszi a nyelvvizsga lehetséges típusfeladatait, közben pedig felidézi, visszahozza az addig megszerzett tudását, és természetesen a kurzuson új tudásra is szert tesz.

A legtöbb nyelvvizsga központban, vagy felkészítő helyen valóban így nézhet ki egy villám nyelvtanfolyam, bár ezeket sok helyütt felzárkóztató nyelvkurzusnak hívják, hiszen pontosan arról van szó, hogy a már meglévő tudást egy  azt igazoló dokumentummá kell formálni.

A villám nyelvtanfolyam az euroexam.org tanárai szerint is rendkívül hasznos, bár ők egy kissé formabontóbbá tették ezt a fajta „nyelvtanfolyamot”. Cikkünkből megtudhatod, hogy pontosan miről is van szó, és azt is, hogy neked esetleg mikor van erre szükséged, miben segít ez főleg.

Nyelvvizsga típusok

Ha valaki nyelvvizsgát szeretne tenni, akkor több vizsgatípusból is választhat, amelyeknek természetesen az a lényege, hogy felmérjék, a vizsgázó mennyire tudja használni az adott nyelvet, hogy mennyire mozog otthonosan benne, stresszel-e, vagy teljesen magabiztos, hogyan reagál bizonyos szituációkra stb. Nem egyformaképpen mérik fel a tudást azonban.

Vannak olyan nyelvvizsgák, ahol főleg a nyelv használatára fektetik a hangsúlyt és folyó szövegekből – beszéd, írás – veszik ki, hogy az illető mennyire tudja alkalmazni például a nyelvtant, az igeidőket stb, de vannak olyanok is, amelyek inkább az ilyen tárgyi tudásra kérdeznek rá, és úgy gondolják, ha valaki a nyelvtant tökéletesen tudja, az beszélni és írni is tud, sőt, tökéletesen megért mindenkit. Embere válogatja, hogy ki milyen nyelvvizsgát választ – természetesen fontos mindig olyat, amelyet az egyetemek is elfogadnak, illetve ami nemzetközileg elfogadott. Amiért ezt most itt hangsúlyoztuk az az, hogy a nyelvvizsga típustól nagyon sokban függ a felkészülés is.

A jó nyelvtanulás

Attól függően, hogy csak egy nyelvet szeretnénk megtanulni, vagy nyelvvizsgát is szeretnénk belőle tenni, más a nyelvtanulás menete. A passzív nyelvtudás is rendkívül fontos, ez azt jelenti, hogy a mellettünk élő nemzetek mindennap hallott nyelveit könnyebben megtanuljuk, mint egy idegen nyelvet és ez arra is vonatkozik, hogy ha már az iskolában tanultunk angolul, és még ha soha nem éreztük azt, hogy tanultunk is volna valamit, azokat a mélyen elrejtett dolgokat könnyebb visszahozni.

A nyelvtanulás lényege a célirányosságban rejlik, de az egyik legfontosabb, hogy megteremtsük magunknak azt, hogy a tanult nyelv az életünk részévé váljon.

Például a filmnézéssel, rádióhallgatással, cikk olvasással, zenehallgatással ezt már meg is teremtettük, de kereshetünk barátokat az interneten, akikkel az adott nyelven kommunikálhatunk – a legjobb nyelvtanulás. Ha azonban már nyelvvizsgára készülünk, akkor fontos az adott típusfeladatokra is koncentrálnunk, hiszen sajnos már egy nyelvvizsgánál nem elég a nyelv használata, sok esetben kell az elméleti tudás is. És itt jön képbe a villám nyelvtanfolyam.

Villám nyelvtanfolyam az euroexamnél

Az euroexam villám nyelvtanfolyam pontosan azok számára kedvező, akik nagyon jól beszélnek egy nyelvet, minden elméleti tudásuk is megvan, késznek érzik magukat egy nyelvvizsgára, bizonyítanák a nyelvtudásukat egy dokumentummal is, ám nincs idejük nyelviskolába, nyelvvizsgára felkészítő órákra járni, és egyébként is, az felesleges lenne nekik, hiszen minden tudásuk megvan egy sikeres nyelvvizsgához, de félnek, hogy kapnak egy olyan típusfeladatot, amivel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a vizsgán, vagy egyszerűen csak szeretnék tudni, hogy miből áll egy vizsga, hogyan épül fel, mit hogyan pontoznak stb., hogy azért mégiscsak ne teljesen ismeretlenül vágjanak bele. A villám nyelvtanfolyam 2x5 órát ígér, ami pont elég idő ahhoz, hogy a feladattípusokkal és a formai követelményekkel megismerkedhessen valaki, de mégse legyen ezzel túlterhelve.

Ha tehát úgy érzed, hogy már csak a formára és egy utolsó lükésre van szükséged a sikeres nyelvvizsgához, és néhány tippet is hallanál ezzel kapcsolatban, akkor itt az ideje a villám nyelvtanfolyam lehetőségét igénybe venned.