Hirdetés

Ezeket a telefonokat szerettük 2016-ban

2017. március 21., kedd 20:36 Írta:  Kategória: Életmód

Az Extreme Digital segítségével arra a kérdésre kerestük a választ, mely telefonokat szerettük a leginkább 2016-ban. A rendelkezésünkre bocsájtott adatok nem szolgáltak nagy meglepetéssel, azonban a Lenovo dominanciája érdekes képet mutatott az év második felében.

Lenovo P70 – középkategóriásként a csúcson

A P70 megjelenésével a Lenovo kielégítette azoknak a márkahű vásárlóknak az igényeit, akik kissé nagyobb képátlóra vágytak. Emellé erős hardveres támogatást biztosítottak, aminek köszönhetően a P70 sokak számára az ideális okostelefonná magasodott. A 2015-ös megjelenése ellenére uralni tudta a piacot 2016. második felében is, ezzel beváltotta a hozzá fűződő reményeket. Noha a gyártó célja nem titkoltan a középkategória elhagyása volt, a gyorsan fejlődő mobil piacot nem sikerült maga mögött hagynia.

A P70 rendkívül kompakt megjelenésével első érintésre a minőség érzetét kelti. A készülék nem nevezhető könnyűnek, ami a nagyméretű akkumulátornak tudható be, viszont az összeszerelési minőségnek köszönhetően egy pillanatig sem lehet rossz érzésünk vele kapcsolatban. A 149 grammos súly kizárólag a termékadatlapokon tűnik soknak, a gyakorlatban kevésbé érezzük ennek negatív oldalát. A telefon külső jegyei között szembetűnő a markáns formatervezés; kifejezetten sarkos érzetet kelt, ami a modern vonatvezetés és a puritán megjelenés közöttinek tűnik.

Nem neveznénk a legszebb telefonnak, de a kategóriájában korrektnek tekinthető akkor is, ha kellően kritikusan viszonyulunk a leegyszerűsített formatervezéshez. Az összképen sokat javít a matt szín, feketében kifejezetten kellemes látványt nyújt.

Xiaomi Redmi 3s – telitalálat

A Xiaomi Redmi 3s megugrotta azt az árkot, amibe a B20 támogatás hiánya taszította az elődeit. Amiért a sima 3-as verzió szerettük, azért a 3s telefont is szeretni fogjuk. Minden kínai ellenérzés ellenére tökéletes a működése, nem fagy le, nem omlik össze. A Xiaomi ezúttal sem hazudtolta meg önmagát – ismét középkategóriás áron kínálnak olyan hardvereket, amelyekért egyéb gyártók esetében mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk. A Huawei mellett a Xiaomi az a kínai gyártó, amit nem lehet már egyszerűen félresöpörni némi gagyizással.

A 3s túl nagy meglepetést nem okozott a sima 3-as verzióhoz viszonyítva – konkrétan az elődje mása, így az újításokat a készülék belsejében kell keresnünk. Az egyetlen eltérés külső jegy tekintetében a hátoldalon megjelenő ujjlenyomat-olvasó, ami inkább technikai fejlesztésnek nevezhető, mintsem külső dizájnjegynek.

A 3s kijelzője olyan, amit vártunk. Nem képes kiemelkedő teljesítményre, viszont bőven elegendő ahhoz, hogy a felsőkategóriába soroljuk a készüléket – a kijelzőn nem múlik. A fényereje közel tökéletes utcai használat során is, a felbontása a legigényesebb felhasználóknak is megfelelő ekkora méret esetén. Az élmény teljesen jó betekintési szögtől függetlenül, a színhőmérséklet és a színtelítettség pedig szabadon állítható.

A Xiaomi Redmi 3s a tavalyi év egyik legsikeresebb és leginkább ajánlott telefonjává vált. Az árkategóriájában nem talált legyőzőre, amit a kivételes hardveres képességeinek köszönhet.

 

iPhone 7 – az Apple még mindig megkerülhetetlen

Az iPhone minden évben kap hideget és meleget, minden kiadott verziója komoly figyelmet kap a szaklapoktól és a felhasználóktól egyaránt. Nem volt kivétel ezalól a 7-es verzió sem, ami kapcsán sokakban megfogalmazódott a gondolat, miszerint az iPhone már nem képes a piac előtt haladni.

A 7-es iPhone első ránézésre valóban nem tartogat túl sok újdonságot az elődeihez képest, hiszen a külső jegyekben alig történt változás. A belsejében rejlő képességeknek köszönhetően viszont egyedi képes maradni, ami miatt az iPhont-t továbbra is iPhone-nak tekinthetjük. Valami olyannak, ami egyedi a piacon és aminek nincs sem európai, sem kínai alternatívája.

Az iPhone külső megjelenésében továbbra is kimagasló. A kivételesen igényes anyaghasználatának és tökéletes formatervezésének köszönhetően ez a telefon továbbra is megelőzi a versenytársait.

A 7-es verzió esetében változást tulajdonképpen csak a SIM kártya kipattintására alkalmas lapka jelenti, ami a korábbi sorozatokhoz képest kissé ormótlanabb. Ez az ormótlanság nem véletlen, hiszen a vízállóságot szavatoló gumigyűrűt csak ilyen módon lehetett elrejteni. A vízállóság mellett a sztereó hangszóró beépítése jelentette a „kézzel fogható” újítást.

A 2016-os esztendő sok újdonságot és sok meglepetést hozott a mobiltelefonok piacán. Az előzetes bejelentések alapján 2017-ben is hasonló trendekre számíthatunk.