Hirdetés

Fájdalmas kötelék –Avagy a családon belüli erőszakról tabuk nélkül

2015. március 12., csütörtök 10:51 Írta:  Kategória: Fájdalmas kapcsolatok

Előre leszögezem, rám férfi még soha nem emelt kezet. Merte volna bárki megpróbálni…  – folytatnám rögtön, de igazából nem tudhatom. Nem tudhatjuk, és nem érezhetjük át pontosan, mi is köt valakit egy olyan társhoz, aki őt testi-, lelki terrorban tartja. Mi táplálja azt a megadást, kiszolgáltatott ragaszkodást, amiért valaki eltűri a rendszeres bántalmazást, a folyamatos megaláztatást, s ha egyszer mégis sikerül kikerülni e pusztító kapcsolatból, miért bocsátanak meg és térnek vissza az önként választott kínzókamrába újra és újra? De legalább ilyen fogós kérdés az is, hogy ki védi meg azt, aki menekülne, aki védelemért, törvényért kiált akkor, amikor jogszabályok betűinek betartatása előbbre való az emberi sorsoknál.

Tizenegykét éves lehettem… egy Győr melletti kistelepülésen laktunk, kifejezetten csendes, nyugodt vidéken. Talán ezért is vésődött belém annyira a szomszédban lakó asszony hangos sírása. Amikor megláttuk a férjét italtól bűzösen, felfelé kóvályogni a Petőfi utcán, már tudtuk, szegény Erzsi ma megint kapni fog… Máig előttem van a kép, ahogy ez a meglett ember csontsovány asszonykája hajába kapaszkodik, s annál fogva csapkodja neki a nő fejét a ház falához… A szürke kövön éktelenkedő vérfolt sokáig árulkodott a házigazda brutalitásáról. Persze Erzsi mindig megnyugtatta az aggódó szomszédokat, ahogyan biztosan magát nyugtatgatta: „A Józsi ilyen. Nem rossza ember az, szeret minket, csak ha iszik elborul”

Rég történt már mindez. Nem tudom mi lett velük azóta. Most jutottak csak eszembe, amikor egyre többen keresnek meg fájdalmas terhükkel valamiféle megoldást keresve a nyilvánosság erejében. Az elmúlt napokban olyan emberekről tudtam meg, szelíd álarcuk mögött miféle szörnyetegek, akikről elképzelni sem tudtam volna, hogy valaha is kezet emeljenek szeretteikre. Végighallgattam olyan házaspár történetét, ahol a férj a reggeli csók helyett két pofonnal indítja a napot, s ez már olyan megszokott, mint a reggeli szendvicset követő napi első tejeskávé. Megismertem rettegett apa történetét, aki felesége mellett gyermeke ütlegelésével fitogtatta nem létező erejét, éveken át. Ma már csak a bíróság kötelezi a máig rettegő gyermeket a találkozásokra. De olyan válófélben lévő fiatalasszony is fordult hozzám, akinek párja videóra vette miként üti-rúgja szerelmét, hogy aztán azzal fenyegesse, ország világ láthatja majd, milyen hitvány és szerencsétlen egy pára, ha azokat a felvételeket ő nyilvánosságra hozza.

Hallgatva ezeket a történeteket, látva az áldozatok szélmalomharcát, hogy védelmükre jogszabályt keresve miként esnek bele éppen azon jogszabályok csapdáiba, melyeknek biztonságot kellene adniuk, eldöntöttem, hogy segíteni próbálunk. Minden általunk elérhető eszközzel szeretnénk segíteni azokat, akik talán lépni sem mertek eddig, vagy csak elvesztek a kivezető utak hálójában és nem tudják hová forduljanak, honnan, milyen segítséget kaphatnak, hogy megszabaduljanak a párkapcsolatnak, netán házasságnak szimulált béklyótól és biztonságban tudhassák saját életüket, s akár gyermekeik életét, érzelmi fejlődését.

Az Omega Hírek csapata átfogó kampányt indít a családon belüli erőszak ellen. Igyekszünk megszólaltatni a téma minden kapcsolódó területének valamely szakértőjét, írott és videó anyagokban próbálunk támpontokat adni, megszólaltatunk áldozatokat és elmesélünk elképesztő családi történeteket, olyan áldozatok történeteit, akik már léptek, hogy erőt adjanak azoknak is, akik ma még talán kilátástalannak látják helyzetüket.

Bízunk az Internet és az anonimitás nyújtotta lehetőségekben, hogy az majd bátorságot ad azoknak, akik még nem elég bátrak, vagy nem elég erősek ahhoz, hogy személyesen forduljanak segítségért. 

Ha történetét Ön is megosztaná másokkal, segítségre van szüksége, akár név nélkül is fordulhat hozzánk... Írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.