Hirdetés

Kemény taktikai csatát ígér a brazil-német elődöntő

2014. július 08., kedd 11:26 Írta:  profitipp.hu Kategória: Foci VB
Neymar és Thiago Silva hiánya döntő jelentőségű lehet Neymar és Thiago Silva hiánya döntő jelentőségű lehet

Már a döntőbe jutás a tét a brazíliai világbajnokságon, ahol a házigazdák a magabiztosan menetelő németekkel csapnak össze kedd este.

Az aranysárga-kékeknél nagyon letargikus volt a hangulat pénteken, miután kiderült, az elsőszámú klasszisukra, a tornán négy találatot jegyző Neymarra nem számíthat a későbbiekben Luis Felipe Scolari. Aztán, hogy még legyen min keseregni, Thiago Silva besárgult a kolumbiaiak ellen, így az egyik belső védő is kiesett a sorból. A kezdőcsapatához eddig szinte mindig maximálisan ragaszkodó stratégának most alaposan bele kell nyúlnia a kezdő tizenegybe - meg is kezdődtek már a találgatások, hogy vajon kikkel pótolják majd a hiányzókat.

 

A brazilok eddig a tornán több arcukat is megmutatták: szenvedtek, görcsöltek, kínlódtak, ám legutóbb olykor már egészen ötletesen futballoztak. Pedig papíron a legnehezebb ellenfél ekkor került velük szembe. Az első félidőben nem tudtak kibontakozni James Rodriguezék, persze, ehhez kellett, hogy a vendéglátók mér a 7. percben megszerezzék a vezetést.

 

A selecao ezúttal minden bizonnyal nem vált majd taktikát Neymar kiesésével. Centerposzton Fred kap újra lehetőséget, és azt szinte kizártnak tartjuk, hogy Jo is egy időben a pályára kerüljön eleinte. A zseni pótlására Willian és Bernard is bevetésre készen áll, tehát a szerkezet nem változik. Nagy kérdés, hogy a vébén eddig rengeteget magára vállaló klasszist tudja-e majd pótolni bárki is. Ami talán várható, hogy kevesebb csel-több passz játék érvényesül majd a németek ellenében... És, ha az átadások pontosak az ellenfél kapuja előtt, abból bizony helyzetek, lecsorgó lövések, beadások lehetnek...

 

A németeknél kevesebb a probléma, noha Joachim Löw a gallok elleni negyeddöntő előtt azzal kürtölte teli a sajtót, hogy vírus támadta meg játékosait. És lássunk csodát, a Nationalelf a komplett csapatával tudott kiállni a franciákkal szemben. Lahm lett újra a jobb-bekk, Khedira bejött szűrőbe, és Klose kapott bizalmat centerposzton, így Müller egy sorral hátrébb szerepelt. Ami a támadósort illeti, itt nem jött be a variálás, és nem lepődnénk meg, ha a brazilok ellen a veterán Klose kikerülne a csapatból. Schürrle bevetését többet hiányolták a szakértők és a drukkerek. A franciák ellen a hajrában be is állt a Chelsea csatára, és ekkortól bizony már veszélyesebbek lettek a németek.

 

A német együttes sem volt képes a folyamatos, kiegyensúlyozott játékra. A portugálok leigázása után Ghána ellen döcögött a gépezet, és bizony az amcsik ellen sem brillíroztak Özilék. És akkor még nem beszéltünk a nyolcaddöntőről, amikor is csak a ráadásban sikerült kiejteniük Algériát. Franciaország összességében csalódást keltett, és hajlamosan vagyunk elfogadni azt a német érvelést, miszerint Kroosék csak annyit adtak ki magukból, amely elegendő volt a továbblépéshez...

 

Mert azért azt el kell ismerni, hogy tud ez a német válogatott támadni, no és el is tudja tüntetni a labdát. Minden meccsén markáns labdabirtoklási fölényben futballoztak Boatengék, kivéve a franciák elleni ütközetet, ám ebben nagy szerepet játszott, hogy Hummels már a 13. percben betalált.

 

Taktikus, küzdelmes 90 percet várunk a két együttestől, hiszen óriási a tét mindkét oldalon. A hazai pálya, ebből fakadóan a közönség támogatása egyértelműen a brazilok mellett szól, viszont Thiago Silva és Neymar kiesése a lehető legrosszabbkor jött számukra.