A Soproni Szakképzési Centrum Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma nyerte Veszprémben, az Agóra Művelődési Központban március 16-18 között megrendezett, negyedik országos Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékversenyt amit szakács-, cukrász-, és pincér tanulóknak rendeztek.

Egészen vasárnapig tart az Éttermek hete, mellyel a programszervezők célja az, hogy felhívják a figyelmet a magyar konyha sokszínűségére. Országszerte összesen 120 középkategóriás és exkluzív étteremben kóstolhatunk végig három fogásos menüket és igazi inyenc különlegességeket, kedvezményes áron.

A koktélokról elsősorban egy hűsítő, jeges ital ugrik be mindenkinek, amit stílusosan egy medence mellett, vagy egy homokos tengerparton fogyaszt az ember. Ám van itthon egy egyelőre kevésbé ismert fajtája ezeknek az italoknak, az úgynevezett „hot toddy”, vagyis forró alkoholos koktél.

Az edénykészlet az az alapvető konyhai felszerelés, ami nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Hiszen miben főznénk meg az ételeinket, ha nem lenne? A legegyszerűbb, legkisebb háztartásban is szükség van erre az alapfelszerelésre, még ha kisebb kiszerelésben is. Minél nagyobb a háztartás, annál többtagú, és nagyobb darabokból álló edénykészletre van szükség.

Tizenkét Észak-Balaton parti borász közel 30 féle vörösbora mutatkozik be december 3-án a csopaki Jásdi Borteraszon, a Vörös Balaton kóstolón.

Bronzérmes lett a budapesti HopTop Brewery Midnight Express nevű söre a European Beer Star nemzetközi sörverseny Dry Stout kategóriájában, ezzel magyar sör először szerzett díjat Európa legnagyobb sörversenyén.

A Tihanyi Piac lángossütői nyerték idei évben is a Vénusz Lángos Voks Versenyt. A tihanyiak zsinórban harmadik alkalommal zsebelték be az első helyezettnek járó díjat.

Gasztronómiai versennyel és a Holdviola Együttes koncertjével zárult a tizenegyedik alkalommal megrendezett Romantikus Reformkor Fesztivál Balatonfüreden. A háziasszonyok olyan klasszikus ételeket készítettek, a Jókai bableves, a borjúcsülök, vagy a töltött káposzta. A reformkori fogásokat az Asztória Hotelben állították ki, ahol azokat bárki megkóstolhatta.

Mozaikolt malacterrine, lassan sült kacsamell, csülök pörkölt knédlivel csak néhány fogás a Romantikus Reformkor Fesztivál báli vacsora kínálatából. Tóth József, az Anna grand Hotel főszakácsa azt mondja, ma már egyre nagyobb az igény a csúcsgasztronómiára, melynek titka a hagyományok ötvözése a modern technológiákkal.

A dél-balatoni Kristinus Borbirtok és a BAHART idei évre vonatkozó együttműködésének eredményeként már a Balatonon hajózva a fedélzeten is balatoni borokat lehet kóstolni.