Fehérvári cukrászda érdemelte ki a Magyarország Tortája címet - Így készül a Somlói-revolúció

2014. augusztus 12., kedd 09:17 Írta:  Kategória: Gasztró

A székesfehérvári Damniczki Cukrászat Somlói-revolúció névre keresztelt torta különlegességét ítélte legjobbnak idén a zsűri a Magyarország Tortája versenyben.

A szakmai zsűri első körben húsz versenyző közül választotta ki azt a három tortát, melyeknek további két körben kellett vizsgázniuk. A Somlói torta mellett a Budapesti Művész Kávéház Aranyló Tokaji és Eper Furmint nevű tortáját választották ki. Ők versenghettek tovább az idei országtorta címért. Végül a Somlói-revolúció lett a befutó.

 

Fontos szempont volt a döntésben, hogy mindenki számára könnyen, különleges technikák nélkül is elkészíthető legyen az édesség. 

 

 

Damniczki Balázs cukrászmester szerint a siker annak köszönhető, hogy harminokus lett a desszert íze. - Felelevenítettük a Somlói galuskát és átértelmeztük. Kitaláltuk, milyennek kellene lennie egy megújult Somlói galuskának 2014-ben - nyilatkozta a cukrászmester.

 

 

A legjobb cukormentes torta a Nádori Cukrászda Csokis kalandja lett. A Magyar Honvédség Szakácsválogatottja által készített honvédség tortája a Balaton környéki alapanyagokat, a sárgabarackot, a mandulát a levendulát használja fel, míg a Magyar Pékszövetség versenyének győztese a "várkapitány kenyere" lett, amelyet a Kurdi Family Kft. készített.

Az édességeket először augusztus 19-én és augusztus 20-án Budapesten az Ízek utcáján kóstolhatja meg a nagyközöség. 

Az ünnepre hazánk legtöbb nagy cukrászdájában elkészítik majd azonos recept alapján az országtortát, így bárki megkostolhatja az újraértelmezett Somlóit. 

 

Így készül a Somlói-revolúció: