Egy világ ámul az ajkai süteménycsodákon

2016. március 07., hétfő 17:05 Írta:  Kategória: Gasztró
Egy világ ámul az ajkai süteménycsodákon Mezesmanna/facebook

Szinte nincs olyan portál, amely az elmúlt hetekben ne kapta volna fel Czinkné Poór Judit, azaz Mézesmanna kézzel készült mézeskalácsait. Az ajkai nő közösségi portálra feltött fotói bejárták a világhálót. Legutóbb az egyik legnagyobb német lap mutatta be a süteményeket. A mézeskalács készítőt egyenesen a cukrászok Leonardo Da Vinci-jének nevezik. 

Czinkné Poór Judit igazából nem cukrász. A Herendi Porcelánmanufaktúra porcelánfestőjeként tanult meg bánni az ecsettel, amit most a cukormázas zacskókkal való rajzolásnál hasznosít. Körülbelül tíz éve kezdett el hobbiból mézeskalácsokat készíteni, a megfelelő receptet és díszítéstechnikát is saját maga tapasztalta ki, autodidakta módon. Azóta felhagyott eredeti szakmájával és mindennapjait is mézeskalács készítéssel tölti ajkai otthonában.

Czinkné Poór Judit - Fotó: facebook 

Mézesmanna üzlet egyelőre még nem létezik. Vásárlói az interneten találják meg Juditot, aki egyedi megrendelésre is készít mézes süteményeket. Mézeskalácsai egyedisége az aprólékos megmunkálás, ami tökéletesen élethűvé varázsolja a mintáit. Gyakran alkalmaz háromdimenziós hatású díszítést is. 

Süteményein épp úgy megtalálhatóak a népi motívumok, a kalocsaitól a matyó mintáig, mint a mesehősök, gyermekeket megörvendeztető rajzfilm figurák. Az édességek egyébként ehetőek, de a legtöbben úgy vélekednek, hogy ilyen műalkotásokat kár volna néhány harapással eltüntetni. 

Judit szeretné, ha lenne követője ezen a pályán, épp ezért már oktatja is az egyedi mézeskalács készítést. 

Így készül a Mézesmanna: