Jamie Oliver éttermébe látogatnak a balatonfüredi gyerekek

2016. március 30., szerda 11:31 Írta:  Kategória: Gasztró
Füred Kapitány újabb akcióra készül Füred Kapitány újabb akcióra készül Fotó: Facebook

Új kampányt indítanak annak érdekében, hogy a szülök megtalálják azokat a balatoni éttermeket, szállodákat, múzeumi programokat, amelyek gyerekbarát módon próbálják szolgálni az itt pihenni vágyó családokat.  Most, azoknak a balatonfüredi gyerekeknek a jelentkezését várják, akik tudnak és szeretnek is írni. Ráadásul meg is merik fogalmazni véleményüket a felnőttek felé. Az ifjú kritikusok legjobbjai komoly fizetést is kapnak. A tervek szerint: egy Jaguar luxusautó viszi majd őket és szüleiket Budapestre, ahol a Jamie Oliver nevével fémjelezett éttermet nyílik hamarosan.

A gyerekek maguk írják az éttermekről és a kiállításokról szóló kritikákat. Ebben segít majd nekik egy gyerekeknek kreált fantom, Füred kapitány is. A füredi "szuperhősnek" nem ez az első munkája, tavaly karácsonykor háromszáz gyerek és szüleik segítségével 1.5 millió Ft értékben gyűjtött rászorulóknak ajándékot. A tavaszi akciót a Jótékonysági Sütigyár és több  turisztikai szervezet is támogatja. A kampányt a Magyar Turizmus Zrt. "Gasztroélmények éve" elnevezésű programsorozatához igazították.

A szervezők szerint: a felnőttek gyakorta ellenségeskedésnek tartják, ha kritikát fogalmaznak meg egymásról. Mindez nem viszi előre a turizmus fejlődését. Ugyanakkor az akció kitalálói magukénak vallják azt is, amit  Kiss Ottó, József Attila-díjas költő, így fogalmazott meg: “A gyerekek sokszor keményebb kritikusok, mint a felnőttek, pedig csak őszinték. Ez jó.”

A magyar akciónak számos nemzetközi előzménye van. Külföldön már évek óta divat, hogy a gyerekek kritikákat írnak a felnőttekről. Több tévés műsor és könyv is született már ezekből az ötletekből. A Daily Mail korábban már bemutatta a 10 legmenőbb "kölyök kritikust", az ő véleményüket a nyitott szemléletű vendéglátósok, szakácsok, gyakorta örömmel fogadják.   Sőt, egyes kritikákat már az iskolai étkeztetésbe is beépítettek a felnőttek. A nyitottabb múzeumi igazgatók, helyi programok szervezői is hasznosítani próbálják a gyerekek véleményét.

Most a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emaicímre várják azoknak a gyerekeknek a jelentkezését, akik szeretnének részt venni az akcióban.