×

Megjegyzés

Simple Image Gallery Pro Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Simple Image Gallery Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Gasztronómia és korhű ételek a reformkori fesztiválon

2016. szeptember 19., hétfő 11:48 Írta:  Kategória: Gasztró
Gasztronómia és korhű ételek a reformkori fesztiválon Mészáros Péter/Omega Hírek

Gasztronómiai versennyel és a Holdviola Együttes koncertjével zárult a tizenegyedik alkalommal megrendezett Romantikus Reformkor Fesztivál Balatonfüreden. A háziasszonyok olyan klasszikus ételeket készítettek, a Jókai bableves, a borjúcsülök, vagy a töltött káposzta. A reformkori fogásokat az Asztória Hotelben állították ki, ahol azokat bárki megkóstolhatta.

Nem csak szakmai és kulturális, hanem gasztronómiai programokra is várták az érdeklődőket a reformkori fesztiválon a hétvégén a Balaton fővárosában. Míg szombaton este a reformkori bálon az Anna Grand Hotel mester séfje és csapata készítette el a fogásokat, vasárnap a reformkori ételek versenyén séfek és háziasszonyok mérhették össze tudásukat. Az ízletes ételek mellé finom borok dukáltak. A reformkori balatoni borokat a Balatoni Borok Házában lehetett megkóstolni.

A főzőversenyt a Nők a Balatonért Egyesület Arácsi Csoportja bonyolította le. A versenyzők által otthon elkészített ételeket, leveseket, főételeket és süteményeket háromfős zsűri értékelte, Punk Ferenc, a Ferenc Pince tulajdonosa, Hári Lenke Balatonfüred alpolgármestere, valamint Kántás József tihanyi mesterséf.

Az eredményhirdetésen Dallosné Nagy Ibolya, a NABE arácsi csoportjának tagjai Czifray István 1929-ben lejegyzett gondolatát idézte: „A házi gazdasszonynak, ha rendeltetésének meg akar felelni, akármely rangú legyen is, legfontosabb foglalatosságai közé tartozik: a szakácsság és a konyhára való gondos felvigyázás- ettől függ többnyire házának virágzása vagy elpusztulása.”

- Egy étel attól lesz igazán személyes, ha a saját elképzelésünk szerint készítjük el. Azok a diákok, háziasszonyok, akik ebben a versenyben megmutatták a konyhaművészetüket, ennek a gondolatnak kellett megfelelni – fogalmazott Dallosné. Hozzátette, az 1800-as évek receptjeiből főzni újdonság volt még azoknak is, akik egyébként gyakorlottak a konyhában.

A díjakat, a Borcsa Étterem utalványát, a SPAR áruház ajándékcsomagjait, a Végh Endre Pincészet borait, az Ezüsthíd Kávézó kávékoktél és sütemény utalványát, és egy wellness utalványt Hári Lenke alpolgármester adta át a legjobb fogások készítőinek.

Leves kategóriában harmadik helyezést ért el palóclevesével Fülöp Lajosné, második lett csorbalevessel Táncos Hajnalka, a dobogó legfelső fokára pedig Nagy Józsefné állhatott, aki Jókai bablevest készített.

Főételek kategóriájában harmadik lett a Csirke Csülök Csárda csapata, akik borjúcsülökkel neveztek, melyhez füstölt szalonnát és vörösboros káposztát kínáltak. Második lett Újhelyi Gyuláné magyarosan elkészített sültoldalassal, amihez köretnek sárgarépa saláta került. Ebben a kategóriában a zsűri Végh Ferencné töltött káposztáját találta a legízletesebbnek.

A sütemények sorában túros bukta került a dobogó harmadik fokára, mamit Váradi Józsefné sütött. Második helyen végzett Döri Tiborné túróslepénye. Sütemény kategóriában a versenyt a Nagyi Kertje Teaház nyerte, akik mákosguba tortát hoztak a reformkori gasztronómiai versengésre.

 

Képgaléria

{gallery}6435{/gallery}