Edénykészlet nélkül nincs konyha

2016. november 30., szerda 07:31 Írta:  Kategória: Gasztró

Az edénykészlet az az alapvető konyhai felszerelés, ami nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Hiszen miben főznénk meg az ételeinket, ha nem lenne? A legegyszerűbb, legkisebb háztartásban is szükség van erre az alapfelszerelésre, még ha kisebb kiszerelésben is. Minél nagyobb a háztartás, annál többtagú, és nagyobb darabokból álló edénykészletre van szükség.

Az edénykészletek az idők során komoly változáson mentek át. Ki ne emlékezne dédanyáink, nagyanyáink vaslábasaira, amiben a legfinomabb ételek készültek, a legízletesebb húsok sültek, s olyannyira időtállóak voltak, hogy talán még ma is van elvétve néhány darab belőlük a régi konyhaszekrényben.

Később, anyáink korában jött divatba a többnyire piros színű, zománcozott edénykészlet, amely minden háztartás tűzhelyén ott rotyogott, benne valami finom étellel. Ezek közül még biztosan mindenkinek van egy-egy példány, sőt, a zománcozott lábasok, fazekak ma is kaphatóak a boltokban, s sokan kifejezetten ragaszkodnak ezekhez az edényekhez.

Korunk azonban már sokkal szemrevalóbb, modernebb dolgokat termel ki, így a mai háztartások konyháiban már rozsdamentes acélból készült edényekben rotyog a húsleves, a töltött káposzta és egyéb finomságok.

Mit tartalmaz egy komplett edénykészlet?

Minden készletben van kisebb, nagyobb lábas, fazék, és serpenyő, s mindezekhez fedő is. Sőt, a kicsi és nagy méretű lábas és fazék között van még egy közepes méretű is, ahogy serpenyőből is van kisebb is, meg nagyobb is.  A többtagú edénykészletekben úgynevezett gyorsforraló is található több méretben is, melyek gyakorlatilag nyeles kislábasok.

Közkedvelt darabok, mert úgy lehet megfogni őket, hogy a fülük nem égeti meg közben a kezünket, hiszen hosszú nyele van, mely nem forrósodik át. A komolyabb edénykészletek tartalmaznak ezeken felül még kuktát is, amiben gyorsan fő meg a töltöttkáposzta, bab, lencse, egyéb finomságok készülnek el gyorsan a zárt terű edényben, gőzben.

Mire használhatóak a különböző méretű edények?

Akár kisebb, akár nagyobb háztartásról beszélünk, mindenhol szükséges a kicsi, és a nagyméretű edény is. Egy gyors főzelékhez még egy nagyobb családnak is elég egy közepes méretű lábas, míg a kicsiben szendvicskészítéshez megfőzhetünk néhány tojást, elkészíthetjük benne a főzelékhez a rántást, esetleg ha gyermek van a családban, neki dobhatjuk benne össze a külön kis ebédjét.

Ugyanakkor minden család életében vannak ünnepek, nagyobb családi összejövetelek, amikor szükséges nagyobb adag ételt készíteni.

Ilyenkor jön jól a nagy fazék, amiben rotyoghat a karácsonyi töltöttkáposzta, a húsleves, befőzéskor lecsó, vagy lekvár. Ha télen kocsonyát főzünk, ahhoz is a nagy fazék szükséges, akár csak egy jó nagy adag babgulyás vagy halászlé elkészítéséhez. Amikor az ételek fogyóban vannak, akkor jönnek jól a kislábasok, amiben a maradékokat el lehet tenni a hűtőbe. Tehát minden háztartásban szükség van a több méretű edényeket tartalmazó edénykészletre.

A mai, modern, rozsdamentes acélból készült edények könnyen tisztíthatóak, puha szivaccsal, cseppnyi mosogatószerrel pillanatok alatt ragyogóvá lehet varázsolni őket, azonban a mosogatógépet is jól tűrik. Az anyagukból adódóan ezek hosszú élettartamú, masszív edények