„Amit elfogyasztunk, azzá válunk!”

2017. március 22., szerda 12:21 Írta:  Kategória: Gasztró
„Amit elfogyasztunk, azzá válunk!” Kovács Erika

A Soproni Szakképzési Centrum Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma nyerte Veszprémben, az Agóra Művelődési Központban március 16-18 között megrendezett, negyedik országos Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékversenyt amit szakács-, cukrász-, és pincér tanulóknak rendeztek.

Felemelő érzés, hogy a mostanihoz hasonló rangos versenynek adott helyet Veszprém, amiben részt vettek a belföldi, és határon túli magyar iskolák tanulói is - mondta el Mayer Gyula, az eredményhirdetéskor. A Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója hozzátette, a mostanihoz hasonló versenyek azért is fontosak, mert a diákok új szakmai ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodhatnak a megmérettetés során, és a versenynek köszönhetően, minden évben új rangsor állítható fel a legjobb vendéglátóipari szakközépiskolákról az országban.

 

Vantal Gábor versenyigazgató a győztes csapat hidegtálja mellett

A negyedik országos döntőn Magyarország hat csapattal vett részt, a Felvidék, illetve Székelyföld pedig egy-egy csapattal érkezett Veszprémbe. Mindegyik csapatban dolgoztak szakácsok, cukrászok, pincérek. A szakácsok többek között hatszemélyes hidegtálat készítettek, és hét fogásból álló ételsort főztek. A cukrászok eközben dísztortát sütöttek, a pincérek pedig, a meghívott vendégeknek szolgálták fel a látványos ételkülönlegességeket. A szervezők hangsúlyozták, a méltán világhírű magyar vendéglátás nélkülözhetetlen alapja, a versenyen résztvevő fiatalok minél magasabb szintű felkészültsége.

A zsűri, melyben a hazai vendéglátás több ismert kiválósága foglalt helyet a legeredményesebbnek a soproni iskola csapatát értékelte. A második helyre a Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája került, harmadikként pedig a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma csapata végzett.  

 

Schnitta Sámuel 1893-1968-ig élt, nagy tekintélyű, nemzetközileg is elismert szakember hírében állt. Hazai tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Híres magyar éttermeket irányított, például a Margitszigeti Nagyszállót, az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagy sikerű magyar éttermét. A szaktekintély tiszteletére emlékbizottság, majd egyesület alakult, amely Török István János elnökletével a mostani országos döntőt is megrendezte.