Hirdetés

Radioaktív anyagot szállító gépjármű balesete –regionális gyakorlatot tartottak a katasztrófavédelmi mobil laborok

2017. március 23., csütörtök 07:38 Írta:  Kategória: Kékhírek
Radioaktív anyagot szállító gépjármű balesete –regionális gyakorlatot tartottak a katasztrófavédelmi mobil laborok Fotó: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Személyautók és veszélyes anyagot szállító vasúti szerelvény ütköztek a katasztrófavédelem szerdai gyakorlatán. Három megye Mobil Laborja, valamint veszprémi és balatonfűzfői hivatásos tűzoltók közösen gyakorolták a beavatkozást. A feltételezés szerint a baleset következtében radioaktív anyag is a levegőbe kerülhetett.

A gyakorlatot egy Balatonfűzfő mellett található ipartelepen tartottak. A feltételezett káresemény egy közlekedési baleset volt. A két személygépjármű egy vasúti átjáróban ütközött egymással, aminek következtében a járművek a sínekre sodródtak, a vasúti pályán közlekedő szerelvény pedig már nem tudott időben megállni, ezért nekiütközött a két gépkocsinak. Ezt követően az egyik jármű kigyulladt, a másik pedig fejtetőre borult.

Röviddel a baleset után egy éppen arra közlekedő jelentette a káresetet, aki az elsődleges felderítés során észlelte, hogy az egyik érintett jármű veszélyes, radioaktív anyagot szállít, amely a nagy erejű ütközés következtében szétszóródott. A veszprémi Tevékenység Irányítási Központ ügyeletesei a balatonfűzfői és a veszprémi hivatásos tűzoltókat, valamint a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labort riasztották a helyszínre.

A felderítést követően kiderült, hogy a kárterület kiterjedése és a káreset jellege miatt további KML-ek riasztása indokolt, ezért a szomszédos Vas és Zala megye KML állománya is a helyszínre érkezett. Ezután a veszprémi labor vezetője hangolta össze a helyszínre riasztott felderítők munkáját. A szakemberek a jó együttműködésnek köszönhetően huszonöt percen belül megtalálták a szétszóródott sugárforrásokat. Ezzel párhuzamosana zalai állomány a balesetben érintett veszélyes árut szállító vasúti szerelvény vizsgálatát végezte el.

A gyakorlat zárásaként Antóni Miklós tű. alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő és Kovács Péter tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő szakterületenként értékelte a beavatkozást.