Hirdetés

Győrben tárgyalják újra a vörösiszap pert

2017. március 25., szombat 08:54 Írta:  Kategória: Kékhírek
Ítélethirdetés a Győri Ítélőtáblán, ahol hatályon kívül helyezték az első fokú ítéletet Ítélethirdetés a Győri Ítélőtáblán, ahol hatályon kívül helyezték az első fokú ítéletet Fotó: MTI

A Győri Ítélőtábla a Győri Törvényszéket jelölte ki a vörösiszap per megismételt eljárásának lefolytatására, miután csütörtöki határozatában abból kizárta a Veszprémi Törvényszéket - közölte Ferenczi Tamás, az Ítélőtábla szóvivője.

Emlékezetes, korábban a Veszprémi Törvényszék kértre erre az Ítélőtáblát, miután megállapította, hogy ügyelosztási rendje szerint nincs olyan bírája, aki jogosult lenne újra tárgyalni az ügyben. A Győri Ítélőtábla a megismételt eljárásból kizárta ugyanis az első fokon eljáró bírót, két másik bíró az ügy nyomozati szakaszában járt el, egy bíróval szemben pedig kizárási ok áll fenn.

A 2010 október 4-én történt katasztrófa ügyében 15 ember ellen emelt vádat az ügyészség halált okozó gondatlan közveszélyokozás és más bűncselekmények miatt. Tavaly januárban a Veszprémi Törvényszéken Szabó Györgyi büntetőtanácsa első fokú ítéletében mind a 15 vádlottat felmentette minden vádpontban, bűncselekmény hiányában. Fellebbezésében az ügyészség súlyos eljárási hibákra hivatkozott, többek közt indokolás hiányára, és az ítélet hatályon kívül helyezését kérte. 

Idén február 6-án a Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyzete az első fokú ítéletet és új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el.