Hirdetés

Évtizedek óta nem okozott hurrikán ilyen pusztítást

2016. október 06., csütörtök 07:56 Írta:  MTI Kategória: Külföld
Évtizedek óta nem okozott hurrikán ilyen pusztítást www.cbsnews.com

Csütörtökön este érte Florida partjait a Matthew. A hurrikán hatalmas pusztítást végzett a Karib-tenger térségében, és már eddig legkevesebb 26 áldozatot követelt. 

Az előrejelzések szerint a Matthew olyan pusztító lesz, mint 1192-ében az Andrew hurrikán volt. amely 65 ember életét követelte és 26 milliárd dolláros, mai árfolyamon számolva több mint 7 ezer milliárd forintos kárt okozott.

Az óránként 230 kilométeres sebességű széllökésekkel kísért trópusi ciklon eddig Haitit, a Dominikai Köztársaságot és Kubát sújtotta. Elsősorban Haiti déli részén hagyott maga után nagy pusztítást, és ott a hurrikán miatt legkevesebb 22-en vesztették életüket. Segélyszervezetek adatai szerint a forgószél több ezer házat rombolt le.

A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője szerdán azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.

Közben az Egyesült Államokban

1,5 millió embert szólítottak fel a délkeleti partvidéki területek elhagyására

a közeledő, jelenleg még a Bahamákon tomboló forgószél miatt. Rick Scott floridai kormányzó szükségállapotot rendelt el szerdán az állam egész területére.

Az American Airlines légitársaság törölte összes olyan járatát, amely Florida déli repülőtereiről - Miamiból és Fort Lauderdale-ből - indult volna. A meteorológusok és a floridai kormányzó is azt valószínűsíti, hogy a Matthew olyan pusztító lesz, mint 1992-ben az Andrew hurrikán volt, amely 65 ember életét követelte és 26 milliárd dolláros (mai árfolyamon számolva több mint 7 ezer milliárd forintos) kárt okozott.