Hirdetés

Csillapodott a Floridában tomboló Matthew hurrikán

2016. október 09., vasárnap 20:53 Írta:  Kategória: Külföld

Haitin egyes jelentések szerint több mint 800 az Egyesült Államokban 15 áldozatot követelt a már Floridában tomboló Matthew hurrikán. Bár az 5 fokozatú Saffir–Simpson-féle hurrikánskála szerint már 1-es erősségűre csillapodott hurrikán még mindig óránkénti 135 kilométeres szélerősségű.

Az amerikai szövetségi hurrikánközpont (NHC) igazgatója Rick Knaab arra figyelmeztetett, hogy négy esetből egyben a hurrikánok kifulladása heves esőzéssel, majd árvizekkel jár. A ciklon Florida nyugati partja mentén pusztítva útját észak felé vette.

Forrás:nypost.com

A beszámolók szerint szerda óta 5000 légi járatot kellett törölni. Pénteken, Orlando repülőterén minden járatot, szombaton pedig a járatok felét törölték. A trópusi vihar vonulásának idejére felfüggesztette működését a Walt Disney World élménypark, a Universal Studios filmstúdió szabadidőközpontja, és a SeaWorld vízi élménypark is.

Matthew hurrikán pusztítása Haitin

Forrás: cnn.com

 A szigetországban vasárnap 3 napos gyászt hirdettek, a lobogókat félárbocra engedték.  

Haitin nem ez volt az első jelentős mennyiségű áldozatokkal járó katasztrófa. 2010-ben a Richter-skála szerinti 7,0 erősségű földrengés, pusztító erejű volt, melynek központja Port-au-Prince-től, Haiti fővárosától 25 km-re volt. Becslések szerint a halálos áldozatok száma 170.000-et is elérte.