Hirdetés

Földrengések és cunami Új-Zélandon - Legalább ketten meghaltak

2016. november 14., hétfő 15:43 Írta:  Omega hírek/MTI/BBC Kategória: Külföld
Földrengések és cunami Új-Zélandon - Legalább ketten meghaltak Twitter

Vasárnap amerikai mérések szerint 7,4 majd hétőn 6,2 erősségű földrengés rázta meg Új-Zéland déli szigetét, Christchurchtől 95, majd 120 kilométerre. A katasztrófának legalább két halálos áldozata van, csak az első rengés anyagi kára több milliárd dollár.

Elképesztő látványt mutat az új-zélandi földrengésről érkező fotók látványa: leomlott épületek, ketté hasadt autópályák, romba dőlt városok. A helyreállítás John Key miniszterelnök szerint hónapokig eltarthat. Kaikoura városában, ahol csaknem ezer turista tartózkodik, szükségállapotot hirdettek.

A rengéseket méteres, kétméteres hullámok követték, nagyobbak mint amekkorákra példa volt a térségben az elmúlt három évtizedben. 

Az új-zélandi hatóságok szökőárriadót adtak ki a déli partvidékre. “Az első hullám feltehetően nem volt túl erős” – figyelmeztetett a polgári védelem, amely szerint a következő órákban magasabb hullámok érhetik el a partokat, emiatt azt tanácsolják az alacsonyan fekvő településeken élőknek, hogy azonnal menjenek a sziget valamely magasabban fekvő területére, vagy távolodjanak el a tengerparttól amilyen messzire csak tudnak.

A tárca szerint akár 5 méteres árhullámokra is számítani lehet a Déli-sziget északkeleti fekvésű Canterbury körzetében és az Új-Zélandtól mintegy 900 kilométerre délkeletre lévő Chatham-szigeteken. A Déli-sziget más területein 1 és 3 méter közötti cunami várható.

Az új-zélandi kormány által működtetett honlap, a GeoNet szerint a földmozgást az ország legnagyobb részén érezték. A portál figyelmeztette a lakosságot az utórezgésekre. A New Zealand Herald hírportál értesülései szerint a katasztrófa-elhárítási szakemberek úgy vélik, hogy a földmozgás leginkább az epicentruma közelében található Cheviot település házait rongálhatta meg.

Áder János köztársasági elnök delegációjával Új-Zélandon tartózkodik, őket is evakuálták. A Távirati Irodát arról tájékoztatták, hogy jól vannak, az ijedtségen kívül nem esett bajuk. A magyar delegáció egy wellingtoni szállodában tartózkodik. Éjfél után néhány perccel érezték az erős földrengést, előbb gyengén, majd egyre erősebben mozogtak a falak, tárgyak estek le a polcokról, csörömpöltek a poharak. A biztonsági protokoll szerint a szállodai szobákból egy első emeleti biztonságos, evakuációs helyiségbe kellett átmenniük.

A BBC emlékeztet, legutóbb 2011-ben volt nagy erejű (6,3-as) földrengés Új-Zélandon. Akkor Christchurch városában 185-en haltak meg.