Hirdetés

Merénylet Isztambulban: Több tucat embert ölt meg egy télapónak öltözött fegyveres

2017. január 01., vasárnap 10:54 Írta:  Kategória: Külföld
Merénylet Isztambulban: Több tucat embert ölt meg egy télapónak öltözött fegyveres Fotó: http://abc7.com/

39 halálos áldozata és 69 sérültje van a szilveszter éjszakai isztambuli terrortámadásnak. 21 áldozatot már azonosítottak, 15-en külföldi turisták. 

A támadás egy közkedvelt éjszakai klubban, a Reinában történt. Egy télapónak öltözött merénylő 1 óra után 15 perccel jelent meg a klubnál. A bejáratnál lelőtt egy civilt és egy rendőrt, bejutva a klubba, egy sorozatlövő fegyverből tüzet nyitott az ünneplőkre. 

A szórakozóhely a Boszporusz partján van. Sokan a vízbe ugrottak, úgy menekültek. Egy szemtanú a helyi médiában azt mondta, a lövöldözés 10-15 percig tartott, ennyi idő alatt a merénylő 50-60 lövést adott le. 

A merénylő elmenekült a helyszínről. Süleyman Soylu belügyminiszter, azt nyilatkozta a történtek után, reméli, hogy rövidesen sikerül kézre keríteni a terroristát, aki után hajtóvadászatot indítottak. 

A közösségi médiában is az a hírt terjed, valamint a Hürriyet című lap is azt írja, hogy több támadó volt, közülük egy a teléparuhás, aki a jelemezt menekülés közben eldobta. Az információt a hatságok egyelőre nem erősítették meg, a hivatalos közlemények egy támadóról szólnak. 

A török elnök vasárnap reggel azt mondta, Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának. Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta, hogy nem csak a terrorcsoportok fegyveres támadásival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni. 

A terrortámadást eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy támadás az európai földrészen, s úgy látszik, Törökország volt a legkönnyebb célpont. Az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azt mondta: nagy valószínűséggel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll az isztambuli merénylet mögött. 

Horváth József szerint Angela Merkel német kancellárnak nem volt igaza, amikor azt mondta, nem a terroristák határozzák meg, hogyan éljünk. Németországban és Törökországban is katonák és rendőrök tízezrei voltak riadókészültségben, mégsem tudták garantálni a biztonságot - tette hozzá, megjegyezve: ez azonban nem a biztonsági szervek hibája. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évben kritikus tömeg "zúdult" Európára, és az itt élő másod- és harmadgenerációs fiatalok gyorsan radikalizálódnak. Ezzel a tömeggel a rendvédelmi szervek sem tudnak mit kezdeni - szögezte le Horváth József.