Hirdetés

Sétálójegy az újdonság idén az Anna-bálon

2016. július 01., péntek 08:17 Írta:  Kategória: Kultúra
Sétálójegy az újdonság idén az Anna-bálon André Balázs

191. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna Grand Hotelben Magyarország legnagyobb tradíciójú eseményét, az Anna-bált. Újdonságként idén már sétálójeggyel is élvezheti a közönség az ország legelőkelőbb bálját, ahol jeles művészek, közéleti szereplői találkoznak.

Nincsenek közösségek találkozás nélkül: nem jöhetnek létre, nem épülhetnek fel, nem erősödhetnek meg. A bál: találkozás. Találkozási alkalom a fiataloknak. Találkozási alkalom édesapáknak és édesanyáknak, hogy felidézzék, milyen is volt, amikor még ők jártak fiatalként a bálokra. Találkozási alkalom, hogy a fehér asztal mellett essen szó a régi szép időkről és arról, hogy merre felé megy a világ, meg zenéről és sportról, politikáról és üzletről – mindarról, ami egy kellemes nyár estén szóba kerülhet két ember között. Így van ez mióta világ a világ. Ezért gyülekeztek össze az első bálozók 1825-ben az első Anna-bálon, s ezért jövünk el mi is ezen a szép estén – fogalmaz Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, a 191. Anna-bál fővédnöke, akinek ünnepi köszöntője után Fördős Attila Vác város polgármestere mond majd beszédet az eseményen. A bált dr. Bóka István polgármester nyitja meg.

A minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott esemény mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a legjelesebb művészek, politikusok, közéleti személyiségek találkoztak. Idén sem lesz ez másként, a vendégek már jó előre beszerezték báli belépőjüket, ám idén a nagy érdeklődésre való tekintettel további asztalokat nyitottak meg a szervezők. Újdonságként sétálójegyet vezettek be, amely az Anna-báli programon való részvételt és az éjféli svédasztalos menüfogyasztást foglalja magában. Az Anna-bál vendégeinek szórakoztatásáról idén is neves művészek gondoskodnak.

Idén is átadják a Kiss Ernő-díjat, amelyet 2003 óta az Anna-bál szépe választással egy időben a város fejlesztésében és népszerűsítésében kiemelkedő tevékenységet végző közéleti személyiség kap. Majd a Magyar Állami Operaház balettművészeinek előadásában láthatják a nyitótáncokat.

A hölgyek bevonuláskor sorszámozott herendi porcelánszívet kapnak a nyakukba, amelyek alapján a közönség szavazhat a bál 15 legszebb résztvevőjéről. Az Anna- bálon minden évben megválasztják a Bál Szépét, és két udvarhölgyét. Az est fénypontja az ünnepi vacsora után következik, amikor a legszebb 15 szépség bemutatkozik, majd közülük aztán a zsűri választja ki szombat éjjel a bálkirálynőt és udvarhölgyeit, akik a dicsőségen túl értékes ajándékokkal is gazdagodnak. Az Anna-bálon az első helyezett hölgy Viktória díszítésű, a II. helyezett Rotschild, a III. helyezett pedig Aponyi mintával díszített Herendi porcelánvázát kap. Hogy ne csak a báli közönség ismerje meg a díjazottakat, a bál másnapján lovas huszár kísérettel kocsikáznak végig Balatonfüreden.

Az első Anna-bált 1825-ben rendezte Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lánya, Anna-Krisztina tiszteletére. Anna ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, majdani aradi vértanúval. A hagyományok szerint a mai kor bálozói az ő szerelmük előtt is tisztelegnek.

Magyarország legnagyobb múltú társasági eseményét idén is egy többnapos programsorozat, az Anna Fesztivál vezeti fel. A rendezvények július 20-án, szerdán 21 órakor a Prímásverseny gálaműsorával kezdődnek, ahol a Hagyományok Házával közösen szervezett verseny alkalmával az ország legkiválóbb virtuózait hallhatják az érdeklődők. Másnap a Magyar Állami Operaház hagyományos szabadtéri koncertsorozatával, az Operafüred gálával folytatódik a fesztivál és a hagyományoknak megfelelően a bál előestéjén megtartják a  zenés, lampionos Szívhalászatot is, amivel életre keltik Krúdy Gyula novelláját.