Hirdetés

A király beszéde - Szinkronhang után színpadon formálhatja meg a dadogó királyt Csankó Zoltán

2017. január 30., hétfő 09:00 Írta:  Kategória: Kultúra
A király beszéde - Szinkronhang után színpadon formálhatja meg a dadogó királyt Csankó Zoltán Fotók: Petőfi Színház

David Seidler A király beszéde című drámját mutatta be pénteken a Petőfi Színház. A nagy sikerű előadás ínyencsége, hogy a főszerepben az Oscar-díjas filmben VI. György király magyar hangját kölcsönző, Csankó Zoltánt láthatják a nézők. Zseniális színészi alakításokkal, gördülő, kiváló dramaturgiával az előadás a teátrum idei évadának eddigi legnagyobb sikere.

A pszichés problémákkal küzdő, ettől beszédhibás, dadogó VI. György király története már a mozivásznon is tarolt. 2011-ben elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznek járó Oscar-díjat is.

A mű sikerének titka, hogy a politikai feszültséget abszolút emberi oldalról közelíti meg. Bepillantást enged a trón és a királyi udvar kulisszái mögé, és egy nagy király lelki vívódásaiba. 

A történet 1936-ban játszódik. Hitler őrült politikája fenyegeti a világot, Anglia népének szeretett uralkodója, V. György haldoklik, fiai egyike sem tűnik alkalmasnak az utódlásra. A legidősebb fiú dorbézol, erkölcsileg elfogadhatatlan, ráadásul ahogy folynak az események, kiderül, hogy Hitler párti, amivel megpecsételné az ország sorsát. A fiatalabb fiú, Burty eszes, jólelkű és szerethető, utolsó napjaiban a király szeretné rá bízni Angliát, de a fiú dadogása miatt ez lehetetlennek tűnik. Burty képtelen kiállni az emberek elé, beszédet tartani, vagy akár csak egy tárgyalás során egybefüggően beszélni, dadogása miatt koplexusok is gyötrik, inkább háttérbe vonul. 

Felesége hatására látogat el a híres beszédterapeutához, Lionel Loguehoz, aki bebizonyítja, mivel beszédhibája nem vele született, a démonait kell legyőznie, meg kell tanulnia bíznia magában és elfogadnia pozícióját, és ezzel a dadogása is megszűnhet. 

A király beszéde egy nem mindennapi barátság története, az önmagunkkal vívott harc története, mely mesél elfogadásról, hitről, kötelességről is. 

Csankó Zoltán VI. György szerepében remekel. Már a mozifilmben a hangjával magával ragadta a nézőt, ahogy tökéletesen hozta a szorongó dadogást - holott ezt ilyen magas szinten elsajátítani nem lehett könnyű feladat. Mimikájával, gesztusaival csak felteszi az i-re a pontot. Körösi Csaba tökéletes partner, rendkívül jól áll neki a pimasz, magabiztos, ugyanakkor önfeláldozó beszédtanár szerepe. 

Csankó Zoltán a szerep kapcsán a szinhaz.hu-nak elárulta, sokáig tanulta, tanulmányozta a dadogást, már a filnszerep előtt. “Mindenképpen segített, mert arra a munkára is nagyon felkészültem, sokat tanulmányoztam, hogy hogyan dadog Colin Firth. Megnéztem a forgatásról készült werkfilmet és több riportot is Colin Firth-el. Amit kigyakorolt, az egy hosszú munkafolyamatnak a végeredménye, így nekem már könnyebb volt, hiszen láttam, hogy ő hogy csinálja. A nyelvi különbség sem volt akadály, ő a K, G, F hangoknál elég sűrűn dadog, én még beleraktam az M-et is, bár Logue, a beszédtanár eredeti jegyzeteiben ez a betű nincs benne, nálunk mégis elég nagy hangsúlyt kap a darabban. Az egész szöveg olyan számomra, mint egy kotta. Vannak pontok, ahol mindenképpen dadogni kell, ezeket szövegtanulás közben rögzítem, de a próba alatt időnként előfordul, hogy átszaladok egy-egy ilyen betűn. Ilyenkor eszembe jut, hogy hopp, itt dadogni kellett volna, ez persze nem érdekes, hiszen egy dadogós ember sem dadog mindig. Az egész szerep nagyon összetett, hiszen a dadogás mellett játszanom kell, ez nagyon erős koncentrációt igénylő feladat” – részletezte Csankó Zoltán.