Hirdetés

Szerelmi jóslatokról tartanak előadást a veszprémi múzeumban

2017. február 06., hétfő 10:55 Írta:  Kategória: Kultúra
Szerelmi jóslatokról tartanak előadást a veszprémi múzeumban Fotó: Kártyajóslás

A Laczkó Dezső Múzeum 2017. február 16-án, csütörtökön 16:30-kor interaktív előadásra várja az érdeklődőket. A Házasság hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva Szigethy Miklósné Ildikó óvodapedagógus és a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének elnökének előadásában bepillanthatunk a szerelmi jóslások világába - közölte az intézmény. 

"A megpatkolt boszorkány"-mint az ősi magyar hitvilág mitikus alakja című előadás során nemcsak hallhatnak a népszokásokról, de rendhagyó módón a résztvevők el is játszhatnak, kipróbálhatnak néhány praktikát!

Miért mennek Szent Gellért hegyire a fehérnépek boszorkagyűlésre? Valóban balról jobbra kell az embernek a gatya korcából kihúzni a madzagot, hogy varázsolhasson vele? Ha a lányok magasra kötötték a szöszt a fonóba, akkor bizony várhattak a férjhez menésre! Mi is az a csepübáb? Mikor loptak a legények lányinget, a lányok meg fiúinget? A rutafáról hallottak már?

A boszorkányok rontása miatt Borbála napon tilos volt a ruhadarabokat kinn hagyni, Szent György napján azt mesélték a boszorkányról, hogy ők különféle tárgyakból tejet tudnak fejni!

„Szent Antal, kérlek

Mutasd meg nékem,

A jövendőbelimet!”-hogyan kellett a lányoknak ezt az imát elmondani, hogy valóra váljon a kívánságuk?

A jeles napokhoz kapcsolódó szokásokba, jóslásokba, praktikákba enged bepillantást a Lackó Dezső Múzeum.