Hirdetés

Veszprém és a Balaton együtt pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre

2017. március 23., csütörtök 07:35 Írta:  Kategória: Kultúra

Veszprém városa és a Balatoni Szövetség együttműködési megállapodás keretében rögzítették szándékukat, hogy a megyeszékhely – mint „Európa Kulturális Fővárosa 2023” címre pályázó város – és a Szövetség közösen fogalmazzanak meg olyan kulturális alapú térségfejlesztési elképzeléseket, amelyek erősítik és elősegítik a cím elnyerésének esélyét – közölte Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzata.

A megállapodást Porga Gyula, Veszprém város polgármestere és Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke látták el kézjegyükkel a Szövetség 2017. március 22-ei közgyűlésén, Hévízen. A mai napon aláírt együttműködési megállapodást Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Balatoni Szövetség elnökségével közösen dolgozta ki és terjesztette a Szövetség közgyűlése elé, amely egyhangúan támogatta annak hitelesítését.

A megyeszékhely által „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére benyújtani kívánt pályázata a közigazgatási határokon átnyúlva, a Balaton-térséggel közösen tervez megfogalmazni kulturális, társadalmi és gazdasági célú fejlesztési terveket. Ezáltal a térség egy turisztikai desztinációként jelenne meg a pályázatban. A Balatoni Szövetség közgyűlésén elhangzottak szerint, a felek egyetértenek abban, hogy ez a régiós szemlélet számos olyan új lehetőséget kínál minden fél számára, amelyek ez idáig kihasználatlanok voltak. Ebben a rendhagyó együttműködésben a Balatontérség és Veszprém egymást erősíti, ahol minden szereplő nyertesként jelenik meg.

A közgyűlésen Porga Gyula elmondta, a megyeszékhely és a Balaton-térség érdekei és céljai mindig is ugyanazok voltak. Jelen megállapodás és az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” pályázat lehetőséget nyújt ahhoz, hogy ezen célok eléréséért közösen, együttműködésben dolgozzanak. A polgármester hozzátette, hogy a következő időszak feladatai közé tartozik az együttműködési megállapodás konkrét fejlesztési tervekkel való megtöltése, ennek érdekében pedig további párbeszédet kezdeményez a környék településeivel.