Hirdetés

Dali kiállítás nyílik Pápán az Eszterházy-kastélyban - Az őrült katalán extrém szokásaival is ismerkedni lehet a megnyitón

2017. április 01., szombat 08:30 Írta:  Kategória: Kultúra
Dali kiállítás nyílik Pápán az Eszterházy-kastélyban - Az őrült katalán extrém szokásaival is ismerkedni lehet a megnyitón Fotó: Artsology

Minden idők egyik legextrémebb alkotóművésze Salvador Dalí, aki méltán érdemelte ki az "őrült katalán" jelzőt. A kubista, dadaista, szürrealista művész agyába kaphatunk betekintést az április elsején Pápán nyíló különleges tárlaton. A megnyitó napjára meglepetéssel is készülnek a szervezők - bemutatják Dalí extrém szokásait, bagettet dugnak a látogatók zsebébe, ahogy a mester hordta kedvenc ételét, de a különleges feltéttel megkent változatot - ahogy ő szerette - meg is lehet kóstolni. A látogatóknak kötelező a műbajusz, kipróbálhatók a Dalí parfümök és a bátrabbak kártyából is jósoltathatnak. A kiállítás megtekintése után akár rá is jöhetünk, igaza volt a művésznek, amikor azt mondta: "mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem".

Dalí száz fametszete áll a tárlat középpontjában, melyeket az Isteni színjátékhoz készített illusztrációnak.

A teljes anyag Thomas Emmerling német származású magángyűjtő mintegy kétszáz képe. Szerepelnek a kiállításon Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művéhez, valamint a Le Tricorne című spanyol balladához készült Dalí-illusztrációk.

A termekben található kockákon Dalí-idézetek olvashatók majd, melyek hűen tükrözik a művész ellentmondásos személyiségét.

A megnyitó napján a festőművész szokásait is szeretnénk bemutatni a látogatóknak. Meg lehet kóstolni a kedvenc ételét, egy saját receptje alapján készült bagett feltétet. A kiállítótérben a mester által írt operák csendülnek fel. Megszagolhatók a Dalí-parfümök, a kiállításon látható tarotkártya-sorozatot felesége, Gala kedvéréért készítette a művész, ennek apropóján szombaton kora délutánig a vállalkozó kedvű látogatókat várja kártyajóslással egy jósnő.

A kiállítás a „Welcome into my brain” – „Üdvözlet az agyamban” címet kapta és október 31-ig látogatható.