Hirdetés

Orvvadász bandát fogtak a veszprémi rendőrök – nem csak vadásztak, loptak, betörtek szerte a megyében

2017. március 03., péntek 20:10 Írta:  Kategória: Exkluzív
Orvvadász bandát fogtak a veszprémi rendőrök – nem csak vadásztak, loptak, betörtek szerte a megyében Mészáros Péter/Omega Hírek

Sajtótájékoztatón számolt be a Veszprémi Rendőrkapitányság az utóbbi idők egyik legnagyobb fogásáról. Több hónapos összehangolt nyomozati munka után, február 21-én három helyszínen, Veszprémben, Hajmáskéren, és Tolna megyében csaptak le egy bűnöző bandára, akik legalább egy éve fosztogatták a Veszprém megyei erdőket, de számtalan ingatlanba is betörtek és kocsikat is feltörhettek. 30 döglött aktát is elővettek, amely ügyeket most összefüggésbe hozták a frissen elfogott elkövetőkkel.

Fegyverek, nyílpuska, trófeák, álcaruhák, éjjellátók és távcsövek - csupa vadászathoz használt eszköz sorakozott az asztalon a rendőrkapitányság színháztermében. Egytől-egyig azoknál a gyanúsítottaknál foglalták le őket, akik után 2016 ősze óta nyomoztak.

- Ezek az emberek nem tisztelték az erdőt és nem tisztelték annak állatait, de mint kiderült, országszerte más bűncselekményeket is elkövettek. Több hónapos nyomozati munkának és egy széleskörű összefogásnak köszönhetően sikerült elfogni őket. Ebben a munkában részt vettek más kapitányságok rendőrei, nyomozói, körzeti megbízottak, vadászok, erdészek, de segítséget kaptunk a honvédségtől is – foglalta össze a sikert Ipsits Csaba veszprémi rendőrkapitány.

A nyomozás részleteiről már Hebling Ernő alezredes, a Bűnügyi Osztály alosztályvezetője és Zanati Gyula kiemelt főnyomozó beszélt.

Felidézték, hogy a bejelentők ősszel, Hajmáskér külterületén lövéseket hallottak, olyan időszakban, amikor ott hivatalos vadászat nem volt. Másnap a területen meg is találták az orrvadászok nyomait. Ez csak egyike volt a hasonló eseteknek, melyek az elmúlt egy évben történtek. Ahhoz viszont, hogy bizonyítani is tudják az elkövetett bűncselekményeket, ki kellett várni a megfelelő időt, amikor már kellő bizonyíték van a birtokukban. Az orvvadászatot ugyanis a legnehezebb bizonyítani. Ha valakit tetten is érnek, ha az állat van nála, egyszerűen azt mondja, elhullva találta és most viszi leadni a vadásztársaságnak. Külön nyomozócsoportot állítottak fel, akik egész ősszel és télen, sokszor szélsőséges viszonyok között, éjszaka, a mínusz fokokban is a bűnözők nyomában voltak. De nappal sem aludhattak, akkor kellett nyomokat elemezni.

- Már sejtettük, hogy az elkövetők más bűncselekményeket is elkövethettek. Be is igazolódott, hogy az orvvadászat mellett, különböző vagyon elleni bűncselekményekből tartották fenn magukat. Betöréseket követtek el, autókat törtek fel, a vadászathoz használt eszközök jelentős részét is lopták, még egy kábítószerrel való visszaélést is bizonytani tudunk – mondta Hebling Ernő alezredes.

Február 21-én egy időben csaptak le a rendőrök három helyszínen, Veszprémben, Hajmáskéren és Tolna megyében. Tizenhárom helyszínen hajtottak végre házkutatást, több mint tíz embert előállítottak. Jelenleg öt főt gyanúsítanak. Az elkövetett bűncselekmények skálája széles – lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés, orvvadászat, orgazdaság, lopás, betöréses lopás.

A bandatagok a munkát megosztották egymás közt, már csak azért is, hogy kisebb legyen a lebukás veszélye. Egy ember lőtt, egy másik zsigerelte ki az állatot – valójában csak levágta a csontokról a színhúst – egy harmadik vitte be a bérelt garázsba, ahol kiporciózták és egy kiépült vevőkörnek értékesítették.

Pap Gyula a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke szerint az okozott kár, ha az állatok vadgazdálkodási értékét tekintjük, több tízmillió forint, de annak többszöröse is lehet. Az orvvadászok nagyvadakat lőttek ki, szarvasokat, vaddisznókat, még egy vélhetően aranyérem várományos vadkant is elejtettek – ez az egyik utolsó nyom, amit begyűjtöttek.

Az öt gyanúsított közül egy 42 éves férfi egy hete előzetes letartóztatásban van. Egy másik elkövető pedig házi őrizetben. Hárman szabadlábon védekeznek.

- A nyomozásnak még a kezdetén vagyunk. Nyugodtan elmondhatom, most már hogy bőven elég bizonyítékunk van, hogy újabb házkutatások és újabb előállítások következnek, a gyanúsítotti kör pedig bővülni fog – mondta Zanati Gyula őrnagy.

Az előzetes letartóztatásban lévő veszprémi férfit már korábban is vonták felelősségre orvvadászat miatt, most a számlájára írható bűncselekményekért körülbelül 10 év börtönbüntetésre számíthat.