Hirdetés

Intézet igazgató áldoktor tömött, húzott, gyökérkezelt Balatonfüreden

2017. március 09., csütörtök 17:37 Írta:  Kategória: Exkluzív
Intézet igazgató áldoktor tömött, húzott, gyökérkezelt Balatonfüreden A szerző felvétele

Kuruzslás bűntett miatt emelt vádat a Veszprémi Járásügyészség egy 53 éves férfi ellen, aki 2010-ben alapított cégében, az általa vezetett egészségügyi intézetben orvosi diploma és engedélyek nélkül, magát fogorvosnak kiadva praktizált: fogakat tömött, húzott, gyökérkezeléseket vagy akár fogpótlást végzett. Portálunk megtudta, hogy a szóban forgó cég egy igen csak ismert balatonfüredi egészségügyi intézet, magánfogklinika, ahol főként külföldi pácienseket kezelnek. 

Mivel a nyomozati szakaszról mit sem tudott a sajtó, szerdán derült égből villámcsapás volt a Veszprém Megyei Főügyészség Közleménye miszerint kuruzslás miatt vádat emeltek egy balaton-parti áldoktor ellen, aki évek óta tömhetett, húzhatott, kezelgethette a betegeket magát orvosnak kiadva. A közlemény óvatosan fogalmazott, és nem hogy a vádlott monogramját, de még a bűnelkövetés helyszínét, a települést sem nevezték meg. Mint utólag kiderült, nem véletlenül - az áldoktor cége nemzetközi hírű, és abban szép számmal dolgoznak diplomás, elismert szakemberek, szakorvosok, akiknek fogalmuk sem volt arról (ahogy a betegeknek sem), hogy az intézetigazgató cégvezető valójában csak fogtechnikus, őket óvva biztosíthattak tejles inkognitót a vádlottnak. 

A vád szerint a 2010 óta működő, fogászati-járóbetegellátást végző gazdasági társaság, melynek vezető tisztségviselője a vádlott, minden szükséges engedéllyel rendelkezik, ott szerződéses viszonyban dolgoznak orvosok, szakorvosok, mellettük dolgozott, mindenkit megtévesztve ugyan csak orvosként a férfi, akinek kollégáival ellentétben sem hazai egyetemen szerzett, sem külföldi egyetemen szerzett és itthon honosított szakirányú diplomája, orvosi oklevele nincs. 

A férfi a rendelőben dolgozók és hozzá forduló betegek előtt is azt a látszatot keltette, hogy fogorvosként jogosult eljárni, s ennek során rendszeresen, ellenérték fejében a fogorvosi tevékenység körébe tartozó ellátásokat, így különösen foghúzást, fogtömést, gyökérkezelést, korona felhelyezést, gyógyszeres kezelést végzett, betegeket vizsgált.

Kérdésünkre az ügyészség szóvivője elmondta, hogy a vádlott a kuruzslás bűntett minősített esetét valósította meg, amit a hatályos BTK 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni. Arról viszont nincs tudomása a hatóságoknak, így a vádat képviselő ügyészségnek sem, hogy az áldoktor szakmai hibákat vétett volna, pácienseket félrekezelt volna, esetleg ezzel egészségkárosodást okozott volna bárkinél. Ha felmerült volna ilyen megalapozott gyanú, akkor a kuruzslás mellett foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is felmerülne, de erre nem tért ki sem a nyomozás, sem a vádirat. Egyszóval a páciensek vélhetően elégedettek voltak a "doktor" munkájával. 

Megtaláltuk a szóban forgó céget, illetve fogászati magánrendelőt, intézetet - mely Balatonfüred központjában áll. Már a német nyelvű táblák, feliratok is sugallják: tehetősebb, külföldi pácienseket várnak, rájuk specializálódtak. Ezt a helyiek is megerősítették, mint mondták, az intézet árai eléggé borsosak. Az épület kertjében tájékoztató tábla áll - rajta a kollégák neve. A legfelső helyen ott szerepel a kuruzslással megvádolt fogtechnikus, neve előtt "Dr" díszeleg, alatta a titulus intézetigazgató, és még egy szó, amit háromszor kiolvasva is tudtalannak érzi magát az ember ... szóval valami speciaista, gondolja, és ráhagyja... 

A kíváncsiságtól égve a google-ben kutakodtunk a ritka tudományág után, már csak azért is, mert néhányan megjegyezték, hogy itt az intézetben olyan ritka vizsgálatot is végeznek, amit a füredin kívül csak néhány helyen az országban. 

A nagy internetes kereső a "szomatológus" kifejezésre 1490 találatot ad. Kiderül, hogy valamilyen nagyon modern, természettudományos alapokon nyugvó eljárás művelői a szomatológusok és valóban csak néhányan akadnak az országban, már csak azért is, mert szomatológiát nem tanítanak iskolában, egyetemen, hivatalosan nem létezik ilyen tudományág. A testhőtan dr Szakcsy Mihálynak a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos főmunkatársának találmánya, szabadalma. Rátaláltunk a Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalására, akik komoly aggodalmaikat fejezik ki a médiában egyre nagyobb teret nyerő, ahogy fogalmaznak "ezoterikus áltudomány" kapcsán. 

A fogtechnikus, vállalkozó, intézetigazgató cégvezető tehát nem csak fogorvosláshoz ért, hanem eme modern, forradalmian új tudományágnak, a testhőtérképtannak is mestere. 

Felkerestük az egészségügyi intézet honlapját, kiderül, hogy alaptevékenységük a fogászat. Az alaptevékenységeken túl lézerkezelésekkel, fogászati diagnosztikával, pótlásokkal, beépítésekkel foglalkoznak, kisebb szájsebészeti műtéteket is végeznek. Bemutatkozójukban azt írják, sikerük titka az általuk nyújtott kiemelkedően magas minőség. 

Úgy tudjuk, a páciensek maximálisan elégedettek az intézet szolgáltatásaival. Az áldoktor cégvezető munkájára sem volt panasz - a diplomáját pedig senki sem kérte. Nem is volt miért kételkedjenek a "doktorban", aki valahogy, valahol gyakorlati szinten elsajátította a fogászat, fogorvoslás minden csínyját-bínyját.