Hirdetés

Idős orvos égett halálra Küngösön - Tűzgyújtási tilalom ellenére égetett a férfi

2017. március 22., szerda 17:17 Írta:  Kategória: Exkluzív
Idős orvos égett halálra Küngösön - Tűzgyújtási tilalom ellenére égetett a férfi A fotók a szerző felvételei

A katasztrófavédelem folyamatos figyelmeztetése ellenére is gyakoriak a kora tavaszi időszakban a szabadtéri tüzek, melyek oka legtöbbször az emberi felelőtlenség. Jelenleg országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, a küngösi nyugdíjas orvos ennek ellenére szerda reggel nem törődve az erős széllel és a szárazsággal, tüzet rakott a kertje végében, hogy leégesse a száraz nádast. Egyelőre tisztázatlan körülmények között ruházata meggyulladt. Akik rátaláltak, azonnal segítséget hívtak, de a kiérkező mentők már csak a halál beáltát tudták megállapítani. 

Szerdán 13 óra után a küngöseik tűzoltóautók szirénázására és egy mentőhelikopter rotorjának zúgására eszméltek - valami nagy baj történhetett a faluban. Az idős nyugdíjas orvost mindenki jól ismerte és szerette Küngösön. Azt mondják, az öreg szeretett kertészkedni. Minden évben amint beköszöntött a jóidő, szinte egész nap a ház körül, a kertjében, a szőlőben dolgozott. 

A férfi a szomszédok szerint rendszeresen azzal indította a tavaszi időszakot, hogy a telkére eső száraz nádat, és a kert körüli száraz füvet, gazt meggyújtotta, leégette. Korábban is elfordult, hogy a szárazság miatt elterjedtek a lángok és tűzoltókat kellett hívni. A nyugdíjas orvost állítólag meg is bírságolta két éve a katasztrófavédelem. 

Ez alkalonmal sem gondolt bele, hogy nem véletlen az országos tűzgyújtási tilalom. Éppen a napokban adtak ki újabb figyelmeztetést, hogy fokozott a veszélye a szabadtéri tüzeknek, mert a talaj felmelegedett, zavartalan a napsütés és még nem éledt újra a természet, száraz a növényzet. Az utcában lakók szerint a nádas felől már a reggeli órákban szállt a fekete füst. A férfi égetett. 

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy történhetett a baleset. Talán az erős szélben felcsapó lángok gyújthatták meg a ruháját, de az is lehet, hogy rosszul lett, elesett. Rövid idő alatt lángba borult az egész nádas, az idős férfi a tűzben életét vesztette. 

Helt Ákos a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megkeresésünkre közölte, hogy a jelzésre egy hivatásos pétfürdői egység érkezett egy gépjárműfecskendővel. A lángokat rövid idő alatt megfékezték. A helyszínen a tűzoltóknak más feladat nem volt. Orosz Katalin, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre azt mondta, az ügyben közigazgatási hatósági eljárást indítottak.