Hirdetés

Megverte a játékvezetőt – „Ilyen durva atrocitásra még nem volt példa”

2017. március 29., szerda 17:51 Írta:  Kategória: Exkluzív
Bakos Ferenc játékvezető mutatja, hol érték a rúgások, ütések Bakos Ferenc játékvezető mutatja, hol érték a rúgások, ütések Mészáros Péter/Omega Hírek

Ritka brutális támadás ért egy futball játékvezetőt a hétvégén Sümegprágán. Bakos Ferenc a Sümegprága-Zalahaláp megyei harmadosztályú bajnoki mérkőzést vezette, miután az elsőszámú játékvezető lesérült. A hatvanadik percig minden rendben zajlott. Akkor azonban a Zalahaláp egyik játékosa szabálytalankodott és a bírót is szidalmazni kezdte. A kiérdemelt piros lapért ököllel támadt a játékvezetőre, nem csak a pályán, hanem a mérkőzés lefújása után, az öltöző felé is megtámadta idős sporttársát, aki zúzódásos sérüléseket szenvedett. A futballista ellen rendőrségi eljárás indult, az MLSZ pedig végleg eltiltotta a sportágtól.

Portálunk megkeresésére az ügy több érintettje megszólalt. Megtudtuk, hogy valóban nagyon kirívó esetről van szó. Mert bár a verbális atrocitások, szidalmazások sajnos megszokottak a játékvezetők felé a sportmérkőzéseken, tettlegességig ritkán fajul a dolog. Az pedig tényleg kirívó, hogy nem is csak a túlfűtött pillanatban a pályán, hanem 20 perccel később, a mérkőzés lefújása után is dúljon az indulat a játékosban, és ennyire durván bántalmazza a bírót.

- Máig értetlenül állok a történtek előtt. Kisfiú kora óta ismerem Pétert, az edzője is voltam korábban, a szülei jó barátaink, vele is úgy gondolom mindig jó volt a kapcsolatom – mesélte Bakos Ferenc, aki amellett sportember, nyugalmazott katona, pedagógus. Korábban futballista volt, nyolc éve vezet mérkőzéseket.

Mint mondta, a sors fintora, hogy épp egy héttel korábban egy értekezleten vetette fel, nagyon nem szerencsés, hogy több esetben is egyedül kell levezessék a mérkőzéseket, mert így vétlenek az atrocitásokkal szemben. Ebben az esetben egyébként ketten voltak a meccsen, de az első számú játékvezető lesérült, így ő állt a helyére.

- A hatvanadik percben minden rendben ment, nem volt túlfűtött a hangulat. Szóval semmi előjele nem volt annak, ahová elfajultak a dolgok. Akkor Péter szándékosan kirúgta a labdát a pályáról, messzire, a bokorba. Adtam neki egy sárga lapot. Ebből nem is volt gond, megértette. Tíz perc telt el, és Péter összeütközött egy játékossal, ketten csúsztak az ütközés után, a labda már nem is volt ott. De ő rám rivallt, hogy „Ezt se fújod le…?” Nem szeretném megismételni mindazt, amit mondott. Elég az hozzá, hogy senki sem szereti, ha az édesanyját szidják. Nyúltam a zsebembe, és ahogy indult felé, még mondtam is neki, hogy „Péterkém, ez piros lap” – folytatta a történetet a játékvezető.

A következő pillanatban a játékos már ütött, ököllel, a bíró arcába, azzal egy időben hatalmasat rúgott a lábába.

- Nem akartam, hogy megszakítsuk a meccset. Sajgott az arcom és a lábam, de úgy éreztem, hogy végig tudom csinálni, alig 20 perc volt hátra. Pétert lekísérték a pályáról a társai, hogy higgadjon le. Álmomban nem gondoltam volna, hogy a mérkőzés lefújása után még egyszer rám támad – mondta Bakos Ferenc.

A férfi a két rendező között indult az öltöző felé, amikor a kiállított játékos ismét nekiment. A játékvezetőt védő rendező hóna alatt átnyúlva újra megütötte a férfit, majd ugyan csak a rendező hóna alatt rúgást indított, lábával vesén találta a bírót.

Bakos Ferencet még aznap megröntgenezték a tapolcai kórházban, másnap egy ultrahang vizsgálatot is végeztek rajta. Lelete szerint arc-, hasfal zúzódást és lábsérülést szenvedett. Már jobban van, de lelkileg nagyon megviselték a történtek.

Az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője megkeresésünkre elmondta, azonnal fegyelmi tárgyalást hívtak össze az ügyben. Megkeresték az érintett csapatokat, a játékvezetőt és a játékost is, aki nem jelent meg az idézés ellenére sem.

A Zalahaláp ISE elhatárolódott a történtektől és azonnal kitette a csapatból a renitens brutális játékost.

- A fegyelmi tárgyalás során azt a döntést hoztuk, hogy mivel olyan súlyos cselekményről van szó, ami valóban kirívó, végérvényesen eltiltjuk a játékost minden futballal kapcsolatos tevékenységtől – mondta Csík Ferenc igazgató.

A durva futballista nem úszta meg ennyivel. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtó osztálya kérdésünkre azt írta, hogy a Tapolcai Rendőrkapitányság garázdaság megalapozott gyanújával indított eljárást az ügyben.

Beszélgettünk a történtekről a Játékvezető Bizottság megyei elnökével is. Wenczel Imre több fontos körülményre is felhívta a figyelmet.

Mint mondta, sajnos nagyon komoly létszámhiánnyal küzdenek. A jelenség országos, nem csak Veszprém megyét érinti. vannak megyék, ahol rosszabb a helyzet mint nálunk. Ehhez hozzájárulnak a bírókat érő folyamatos atrocitások is.

Egy futballmérkőzést normál esetben három játékvezető vezet, egy bíró, első számú játékvezető és két partjelző. Az NBI-ben ez kötelező szabály. A létszámhiány miatt a megyei osztályokban, sajnos még a megyei első osztályban is előfordul, hogy egy játékvezetőnek egyedül kell levezetnie a meccset.

 

- Vannak elképzelései az MLSZ-nek egy ösztönző programra, hogy többen vegyenek részt a tanfolyamokon és vállaljanak játékvezetői feladatot. Bízunk benne, hogy lesznek eredmények, de a mérkőzések jó hangulatával, sokat tehetnek a helyzet javításáért a játékosok és a szurkolók, a nézők is – mondta Wenczel Imre.