Hirdetés

Ilyen szöveg kerüljön a karácsonyi képeslapra

2016. november 21., hétfő 13:23 Írta:  Kategória: Színes

Ajándékozni jó dolog, de egy komolyabb ajándékra néha már nem marad keret vagy energia – a karácsonyi képeslap lehet a mentőöv ezekben az esetekben.

A helyzet az, hogy az emberek nagyon szeretnek ajándékozni, és mivel a fogyasztói társadalom egyébként is azt erőlteti ránk, hogy vásárolni kell, így a karácsony közeledtével tényleg nem tudunk már másra gondolni, csak arra, hogy mivel lepjük meg családtagjainkat, a legközelebbi rokonainkat és barátainkat, és amíg nem fogyunk ki a pénzből, addig a legtávolabbi, köszönőviszonyban lévő ismerősöknek is ajándékot szeretnénk adni. Igen, ajándékot adni jó dolog, de tudni kell a határainkat.

Sokaknak elég csak a gesztus is, két szép és meghitt sor egy képeslapon, nem kell ettől több, nem kell drága ajándék.

Karácsonyi képeslap, mint ajándékkísérő és mint ajándék

A karácsonyi képeslap tökéletes ajándékkísérő és tökéletes ajándék maga is. Gondoljunk csak arra, hogy általában a becsomagolt ajándék mellé szeretünk még pár sort írni, néhány gondolatot, köszöntést, jókívánságot stb., mindezt megtehetjük egy szép karácsonyi képeslapra is, amivel még egyedibbé tehető az ajándék.

Ebben az esetben az, hogy milyen a képeslap, nem sokat számít – persze előnyös, ha illik például a csomagoláshoz és a személyhez, akinek adjuk, tehát ha annak a stílusát tükrözi, aki kapja az ajándékot (vagy éppen akár a mi stílusunkkal is tarkíthatjuk) – inkább fontos, hogy milyen üzenet kerül a papírra.

Ha tehát közeli ismerősnek, kedves barátnak, vagy rokonnak választjuk ajándékkísérőként a karácsonyi képeslapot, akkor mindenképpen valami személyes üzenettel kell ellátni a lapot, ez talán senkinek nem volt kérdés. De lehet-e a karácsonyi képeslap önmagában is ajándék és ebben az esetben mi kerüljön rá? Az erre adott válasz talán már praktikusabb lesz.

Ha egy távoli rokonnak küldünk karácsonyra egy lapot, vagy egy munkatársuknak, esetleg főnökünknek adunk, az tökéletes karácsonyi ajándék, hiszen ez egy apró gesztus, ami nagyon jólesik az embernek, azt jelenti, hogy eszünkbe jutott, és hogy nem teljesen közömbös számunkra, kedveljük, szeretnénk továbbra is a jó kapcsolatot és viszonyt fenntartani vele. Ebben az esetben azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mi írunk a lapra.

Itt már nem írhatunk nagyon személyes, szívhez szóló üzenetet, de sajnos nem bizonyul elégnek a „Kellemes karácsonyi ünnepeket” mondat sem. Ha ezt fokozzuk, az pedig már giccses és unalmas is egyben… Ne válasszunk olyan lapot se, amire eleve nyomtatva van valami szöveg, mert az már túl személytelen is. Egy kedves idézet azonban, vagy egy saját szavainkkal megfogalmazott jókívánság már sokkal többet mond, mint egy giccses sor vagy egy nyomtatott vers.

Amire fontos ebben az esetben odafigyelni, hogy sajátkezűleg írjuk rá az üzenetet, de az ne legyen összecsapott, próbáljunk szép betűkkel írni – félreértés ne essék, nem kellenek a gyöngybetűk és a csillogós toll, de ha tudjuk, hogy olvashatatlan a kézírásunk, akkor írjuk például nyomtatott betűkkel az üzenetet, vagy írjunk kissé lassabban és figyeljünk az olvashatóságra.

Az is kedves egyébként, ha ilyenkor még valami apróságot ragasztunk a lapra, ami ugyancsak ne legyen se giccses se félreérthető, de utaljon valami olyan dologra, ami a kettejük viszonyát értelmezi. Ha pedig nagyon jó a viszony és még viccelődni is szoktunk, és szeretjük, értjük is egymás humorát, akkor érdemes erre kihegyezni a képeslapot – ebben az esetben azonban vigyázzunk, hogy ne bántsuk meg az ajándékozottat.

Karácsonyi képeslapot adni és kapni is jó dolog, ezt ne felejtsük el soha. Apró gesztus, mégis sokat számít.