Hirdetés

Ez a vírus „viccelte” meg Veszprém megye kórházait

2016. április 09., szombat 15:00 Írta:  Kategória: Tudomány
Ez a vírus „viccelte” meg Veszprém megye kórházait Fotó forrása: infogyor.hu

Ransomware, más néven zsarolóvírus fertőzött két Veszprém megyei kórházban csütörtökön és pénteken. Nem, ez nem a legújabb elkapható „nyavalya”, ami ledönthet minket a lábunkról, hanem a hekkerek által előszeretettel alkalmazott trükk némi pénzszerzésre. Ismerjék meg közelebbről az „ellenséget”!

Egy kattintás és kész a baj

- A vírus legtöbbször a levelek között keresendő, amint a felhasználó megnyitja a fertőzést rejtő e-mail üzenetet, az máris megfertőzte a rendszert. A kezelő gépén található meghajtók, a tárolt fájlok, képek, levelezések azonnal titkosításra kerülnek, ha megnyitjuk az ilyen tartalmat – tudtuk meg Krácsovics László informatikustól, az egyik veszprémi számítástechnikai üzlet vezetőjétől. – Vállalati környezetben, amikor egy olyan számítógépet ér támadás, melyhez más szerverek, meghajtók is csatlakoznak, természetesen azokon is végigfut a zsarolóvírus – mondta a szakember.

László szerint a legtöbb vírusirtó program kiszűri a veszélyes, szinte hetente felbukkanó elemet, amikor azonban a gyanútlan felhasználó egy ránézésre ártalmatlan levéllel együtt kapja a fertőzést, nincs visszaút.

László gépét nem fertőzte meg a vírus, csak az egyik honlapon mutatja azt az üzenetet, amit Önök lentebb láthatnak majd - Kép: Mészáros Péter felvételéből

- A vírus maga könnyen kiirtható a számítógépről, az azon tárolt tartalmak viszont odaveszhetnek, ha nem készült mentés időszakonként – folytatta az informatikus. – Amennyiben volt ilyen, abban az esetben a visszaállítás a megoldás. Visszaállítani értelemszerűen kizárólag arra a dátumra lehet a rendszert, ahol legutóbb mentettek - hangzott el.

Nem feltétlenül megoldás, ha fizet

A zsarolóvírus nevét annak a felugró üzenetnek köszönheti, melyen a megfertőződés pillanatában egy visszaszámláló, egy összeg és egy bankszámlaszám olvasható a fertőzött tartalmak listája mellett. Egy internetes gyorskeresés után megállapítható, hogy bizony van, aki komolyan veszi a fenyegetést és fizet, arról azonban megoszlik az netes társadalom véleménye, hogy célravezető-e azonnal utalni egy bizonytalan eredetű számlára. Ráadásul a leírások szerint nem is minden esetben jár eredménnyel, ha rögvest a bankkártyánk után nyúlunk.

Ha ezt látja se fizessen azonnal - Fotó forrása: pcworld.hu

Információink szerint az érintett kórházakban szombatra leszámoltak a vírussal, hétfőtől minden a megszokott rend szerint működik majd az egészségügyi intézményekben.