Hirdetés

Államalapítás-kori falura bukkantak Balatonszemes határában

2016. augusztus 24., szerda 07:01 Írta:  Forrás: sonline.hu Kategória: Tudomány
Fiatal pázmányos régész hallgatók egy korábbi balatonszemesi ásatáson Fiatal pázmányos régész hallgatók egy korábbi balatonszemesi ásatáson btk.ppke.hu

A Balatonszemes határában folytatott ásatások során egy kora Árpád-kori település maradványaira bukkantak a régészek - írja a sonline.hu A középkori házak mellett a Krisztus előtti 5.-1. század idejére keltezhető vaskori kerámiatöredékeket is találtak. A legérdekesebb leletnek azonban nem ezek, hanem két állat (egy ló és egy farkas) csontváza bizonyult.

A két tetem maradványait a házban helyezték el egymásra téve, mindkettőnek hiányoztak lábai, és egy meglehetősen furcsa, kitekert testhelyzetben temették el őket. A régészek egyelőre nem tudják, mi állhatott ezen egyedi jelenség hátterében.

Az ásatást vezető Langó Péter szerint olyan 11. századi település emlékeit sikerült feltárni, melyek nem csak a település tágabb környezetének egykori történetével kapcsolatban nyújtanak új adatokat, hanem a kora Árpád-kori időszak mindennapjaiba is betekintést adnak.

A feltárásban Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének munkatársai, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem régészei és hallgatói, valamint Konyári Dániel borász vett részt.