Hirdetés

Forradalmi siker: Összetört adathordozóról mentett adatot a KÜRT

2016. szeptember 14., szerda 12:51 Írta:  Kategória: Tudomány

Széles körű összefogással, komoly kutatómunkával olyan eredményt ért el a KÜRt Zrt. az adatmentésben, ami még soha senkinek nem sikerült. A kifejlesztett módszer által a törött adathordozók, memória kártyák adatai is visszanyerhetők. A cégvezető szerint ez olyan forradalmi eredmény az adatmentésben, mint az orvostudományban az első sikeres szívátültetés.  

A 27 éve alapított, 2014-ben Hungarikum címet elnyert KÜRT Adatmentés speciális technológiájának köszönhetően már a kezdetektől meghatározó nem csak a hazai, hanem a világpiacon. A cég mérnökcsapata mindig is hangsúlyozta, csodákra nem képes, de a sajátos, világon egyedülálló adatmentő laborban olyan helyzetekben is sikerült már elveszettnek hitt adatokat viszanyerniük, amikor már mindenki más feladta.

A legnagyobb arányban merevlemezről, de gyakorlatilag az összes adattároló eszközről: memóriakártyáról, pendrive-ról, szalagos adathordozóról, CD lemezről, DVD lemezről is ment adatokat a vállalat. A tisztaszobában, más néven adatmentés laborban fordultak már meg kriminalisztikai esetek, extrém módon sérült memóriakártyák, kiégett laptop HDD-k.

A KÜRT adatmentés most újabb mérföldkőhöz érkezett. 

A nem menthető esetek újragondolása, a közös kutatómunka és az egyedi fejlesztések vezett annak a módszernek a kidolgozásához, melynek segítségével a törött memóriakártyák, és az SSD-k is menthetővé válhatnak. A szakemberek ezúttal egy USB házas hordozható merevlemezbe épített törött chipről mentettek adatokat,röntgen, ultrahang és lézer-technológia alkalmazásával.

Fotó: kulturpart.blog.hu

 

A siker sztori azzal kezdődött, hogy kaptak egy nem működőkülső USB házas hordozható merevlemezt...

Az eljárás a szokásos módon, egy ingyenes állapotfelméréssel indult. Nyilvánvalóvá vált, hogy a merevlemezt már máshol is vizsgálták, mert jól látszottak egy korábbi forrasztás nyomai. Ennek során a chip feltehetően még túl is hevült.

A vizsgálatot végző adatmentő mérnököket nagy kihívás elé állította a jelenség, ezért úgy döntöttek, hogy olyan technológiai módszerrel próbálkoznak, amit eddig a világon mások nem alkalmaztak.

Fotó: budapestinaplo.hu

A KÜRT a német leányvállalatával, a Műegyetemen működő EFI-labs csapatával, valamint az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrotechnológiai Osztályával összefogva, a munkához röntgen-, és ultrahang mikroszkópos, valamint lézer-technológiát alkalmazva oldotta meg az esetet. A mikroszkóp alatt ugyan jól látszott a törött firmware chip, de szerették volna látni azt is, hogy a belseje milyen módon sérült.

Mivel a bontása nem oldható meg további roncsolás nélkül, így „megröntgenezték”.

A feltételezés beigazolódott: a felvételeken jól láthatók a chip belsejében megsérült belső összeköttetések. Lézer segítségével eltávolították a chip belsejéből a szilícium lapkát, majd egy speciális laboratóriumi házba átültették a sérült mikrochipet. Ezt követően a belső összeköttetéseket ultrahangos technológia segítségével állították helyre. Ezek az összekötő vezetékek mindössze 25 mikrométer átmérőjűek, ami egy emberi haj átmérőjének a 30%-a.

Az első átültetés sikeresnek bizonyult, a firmware adatok újra kiolvashatóvá váltak az új elektronikán és a munkát lehetett folytatni a már hatékonyan kifejlesztett adatmentő technológiával. Sikeresen helyre állítottak minden elveszettnek hitt, értékes adatot.

A KÜRT csapata csodákra továbbra sem képes, de rendületlenül új szoftveres és fizikai adatmentő megoldások fejlesztésén dolgozunk, amelyek segítségével képesek leszünk a lehető legtöbb olyan adatot visszaállítani, amit mások nem tudnak” – kommentálta a sikert Kertész Zoltán, a KÜRT Adatmentés üzletág vezetője.