Hirdetés

Az elméleti képzés után szerdán terepmunkára indultak a veszprémi értékőrök. Az első gyakorlati napon két csoportban az állatkertet és várbörtönt keresték fel. A királynék városában januárban 15 helyi fiatal, általános, illetve középiskolás képzése kezdődött meg, akik önként vállalták, hogy értékőrré lesznek és szerepet vállalnak a város helyi értékeinek feltárásában és dokumentálásában. A Kárpát-medencei Ifjúsági Értékőr Hálózat 2011-ben Veszprém megyéből indult, mára hazánk határain belül és azokon túl több mint 400 fiatal vesz részt a hungarikum mozgalomban, azaz a nemzeti értékeink védelméről szóló törvény céljainak megvalósításában.

A Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és az Északipart Magazin egész éven át tartó beszélgetés- és vitasorozatot indít a Balaton veszélyeztetett értékeinek védelmében. A résztvevők az érintettek - borászok, vendéglátók, szakmaiszervezetekés önkormányzatok képviselői, jogalkotók. A szervezők szerintitt az idő cselekedni, mertstratégia és ennek megfelelő szabályozás híján az egyre erősödő érdeklődés súlyos károkat okozhat a tónál.

Mintegy 7,5 milliárd forintot fordítanak a Veszprém megyei utak fejlesztésére, az összegből közel 70 kilométernyi útszakasz újulhat meg - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára keddi, veszprémi sajtótájékoztatóján.

Két napon keresztül tréningezik együtt a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az SOS Mentőkutyás Egyesület és a Budapesti Önkéntes Mentő Egylet Katasztrófa Elhárítási Csoport a Bakonyban, Herendnél. A gyakorlaton összesen 12 mentőkutyával dolgoznak: területkereső, romkereső és nyomkövető kutyákkal. A közös tréninget a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szervezi annak érdekében, hogy azokkal a speciális mentőcsapatokkal, akikkel 8 éve, rendszeresen vesznek részt együtt mentőakciókban, eltűntek felkutatásában, minél jobban összehangolják saját és kutyáik képességeit. Egy ember élete múlhat azon, ha a mentésben résztvevők a saját fejük után mennek, egységes irányítás nélkül, vagyis nincs összehangolva a mentőakció – vélik a profi keresők.

Már javában szállítják a bárányokat Olaszországba, ahol kivételes nemzeti csemegének számít a húsuk. A piacon a legkisebb állatokat, a mindössze 13-16 kilogrammos tejes bárányokat keresik leginkább. A hazai gazdák a juh-, és bárányhús fogyasztását mezőgazdasági vásárokon népszerűsítik.  

56’-os emlékpontot avattak kedden Balatonfőkajár központjában. A lyukas zászló és a faragott kopjafa méltó emlékhelye lett a tóparti településen a „nemzeti méltóság szabadságharcának”. Az emlékpontot Mansfeld Péter 56-os mártír kivégzésének évfordulóján avatták fel. Ünnepi beszédében az Országgyűlés elnöke emlékeztetett, hogy a szabadságot szerető magyarságnak a bolsevikok ugyan azt a sorsot szánták, amit Mansfeld Péternek. De Magyarország a legnagyobb történelmi gyötrelmek után is képes volt újjászületni. Mindezért minden mai és jövendő nemzedék részéről örök hála illeti és övezi Mansfeld Péternek és sortársai emlékét.

Több mint egy milliárd forintot fordít a kormány a gyermekek üdültetésére szolgáló balatoni Erzsébet-táborok felújítására. A zánkai és a fonyódligeti üdülőben is 21. századi körülményeket teremtenek. A tervekről Révtávi Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszélt a közszolgálati csatornán. 

Tisztújító gyűlést tartott a Várpalota Városi Polgárőrség közgyűlése. Az Egyesület új elnököt, alelnököt választott meg, a pénzügyi vezető személye változatlan maradt.

 

Alkotmánybírósági határozatra hivatkozva visszaküldte a vörösiszap ügyet a Győri Ítélőtáblának a Veszprémi Törvényszék és azt kérik, hogy jelöljenek ki másik törvényszéket a megismételt eljárás lefolytatására. Azt mondják, hogy minden olyan bírójuk, aki első fokon tárgyal büntetőügyeket és kiszignálhatnák rá a pert, az már a megelőző szakaszban részt vett valamilyen formában az ügyben, vagyis érintett az Alkotmánybíróság határozata szerint.

2,5 millió forint értékben oszt ki összesen 100 köbméter tűzifát Ajkán a Polgári Összefogás a Városért Egyesület. A szociális tüzelőprogrammal a Földművelésügyi Minisztérium által 2015-ben elindított Fűts Okosan! kampányhoz csatlakoztak. Az akció célja azon túl, hogy segítsenek a rászorulóknak az, hogy a környezettudatos fűtésre hívják fel a figyelmet. A felmérések szerint ugyanis a légszennyezésben ma már nem az ipari terhelés, és a gépkocsik kipufogó gáza, hanem a helytelen lakossági tüzelés a legjelentősebb tényező.