×

Megjegyzés

Simple Image Gallery Pro Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Simple Image Gallery Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Hirdetés

„Legyen egy pont, ahol rátalálunk a kincsekre” – „Szeresd a magyart” Információs Pont és Vásár nyílt Veszprémben

2015. máj. 08., péntek 16:16 Írta:  Kategória: Veszprém megye hírei
„Legyen egy pont, ahol rátalálunk a kincsekre” –  „Szeresd a magyart” Információs Pont és Vásár nyílt Veszprémben Füssy Angéla/Omega Hírek

Az országban elsőként Veszprémben nyílt hungarikumokat, nemzeti- és megyei értékeket népszerűsítő információs pont. A „Szeresd a magyart” Információs Pont és Vásár névre keresztelt létesítményt V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkár és Porga Gyula polgármester adta át ünnepélyesen pénteken délelőtt. A megnyitón elhangzott, minden kincskeresőnek kell egy kis segítség, egy megsárgult térkép, amely nagy x-szel jelöli a kincs helyét. A Tűztorony lábánál található információs pont egy ilyen hely, ahol különleges értékeket találunk, és ahol megismerhetjük az igazi nemzeti kincseket.

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány szervezésében a hét elején nyitotta meg kapuit a „Szeresd a magyart” Információs Pont és Vásár, a veszprémi vár bejáratánál. A létrehozók célja az volt, hogy létesüljön egy olyan hely, ahová betérve, a Veszprémbe érkező turisták megismerhetik a város-, a megye- és nemzetünk értékeit, és ahonnan igazi kincsekkel térhetnek haza.

Az ünnepélyes megnyitón az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Horváth Zsolt azt mondta, egy kísérletbe fogtak a pont megnyitásával. Hozzátette, kell egy hely, a Kárpát-medence minden magyar lakta részén, ahol a magyar értékekkel találkozhatunk. – Egy olyan hely, mely önmagában is turisztikai látványosság. Veszprémben ez a hely a vár, nagyon sok ember fordul meg itt. Sőt számtalan turista kifejezetten a vár miatt keresi fel a városunkat. Az ilyen helyeken kell egy pont, egy létesítmény, amely a hungarikum mozgalmat népszerűsíti. A „Szeresd a magyart” Információs Pont és Vásárban nem csak a hungarikumok és nemzeti értékek között már szereplő értékek kaptak helyet, hanem azok a kincsek is, melyek méltán vehetnek részt ebben az idézőjeles versenyben – mondta dr. Horváth Zsolt.

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszönetet mondott amiért Veszprém városa az önkormányzat által elsőként a kezdeményezés mellé állt. – Újra elmondhatjuk, hogy Veszprém az első olyan város, ahol kísérleti jelleggel egy ilyen információs pont nyílik – fogalmazott az elnök.

Hozzátette, a létesítmény egy kis vásár is egyben, melyet kifejezetten a helyi- és környékbeli termelők értékeire, népi iparművészek, népművészet mesterei alkotásaira építettek. Kapható itt többek közt Ajka Kristály, Herendi Porcelán, különleges népművészeti gyöngysorok, lószőr ékszerek, kézműves mézeskalácsok, de pálinka, prémium balatoni és somlói borok, szörpök, lekvárok és mézek is.

Veszprém polgármestere kiemelte, nagyon szerencsés a megnyitó időpontja, hiszen ezen a héten zajlanak Veszprémben a Gizella Napok. – A Gizella Napok hagyományosan az az ünnepe a veszprémieknek, ahol egy kicsit saját magunkat ünnepeljük. Azt a gazdag kulturális tradíciót, a jelen pezsgő kulturális életét, mely mindig is jellemezte városunkat. Ezen rendezvény sorozaton a saját értékeinket mutatjuk be, s mellette meghívunk más kiemelkedő nemzeti kulturális értékeket is.

 

Ez a pont is ezt a célt szolgálja – mondta Porga Gyula. Emlékeztetett, régi feladat a veszprémi vár még élőbbé tétele, hogy több időt tudjanak itt eltölteni a városba látogató turisták. Ebben segít ez az új létesítmény, ahol nem csak a helyi különlegességekkel tudunk megismerkedni, hanem a nagyobb, tágabb családunk, közösségünk, a nemzet kiemelkedő értékeivel is, s mellette hazai termékek bőséges kínálatából válogathatunk.

A hungarikumokért felelős államtitkár egy kincses térképhez hasonlította a „Szeresd a magyart” Információs Pontot. Mint mondta, gyermekek és felnőttek számára is az egyik legizgalmasabb kaland a kincskeresés. De nincs az a kincskereső, aki nem venne jó néven egy kis segítséget, némi útbaigazítást, iránytűt, akár egy megsárgult térképet, melyen egy határozott nagy X jelöli a kincs helyét.

- Úgy vélem, a szervezők, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány munkatársai erre gondoltak, amikor ezt a pontot megálmodták: hogy legyen egy pont, ahol rátalálunk a kincsekre. A hungarikumokra, a megyei- vagy helyi értékekre egyaránt jellemző, hogy ki kell őket próbálni, meg kell hallgatni a hozzájuk kapcsolódó történeteket, így lesznek igazán élők. Amikor elfogadtuk a nemzeti értékek védelméről szóló törvényt, melynek megalkotásában Horváth Zsoltnak elévülhetetlen érdemei vannak, még nem hittük, hogy országszerte ilyen lelkesedés, aktivitás alakul ki körülötte. Ma már 19 megyében van értéktár, és 486 településen hoztak létre helyi értéktárat, melyek számtalan értéket vettek már lajstromba. Ezek az értékek, legyenek hungarikumok, vagy helyi-, települési értékek közösek abban, hogy nem csak kiválóságuk miatt értékesek, hanem azért is, mert szerethetők. Alkalmasak arra, hogy föltöltsük velük nemzeti önbecsülésünk elemeit – fogalmazott az államtitkár.

V. Németh Zsolt felidézte, Veszprém megye a hungarikum törvény megalkotása óta élen jár a célkitűzések megvalósításában. A kezdeti időkben itt, a megyében alakult a legtöbb értéktár, itt vontak be először fiatalokat az értékgyűjtő- és megőrző munkába, újszerű kezdeményezésként Hungarikunyhó Szabadegyetemet rendeztek, most pedig megnyílt ez a pont, hogy a Kárpát-medence szerte fellelhető kincseket bemutassa.

A megnyitó ünnepségen a város és megye több elöljárója, kulturális és civil vezetője is részt vett. A nemzeti színű szalag átvágását követően együtt fedezték fel a falak között elhelyezett értékeket.

Képgaléria

{gallery}4265{/gallery}