Hirdetés

Ennyit érnének? – „Egy gyári betanított munkás többet keres, mint mi mentők”

2016. február 04., csütörtök 18:56 Írta:  Kategória: Exkluzív
Ennyit érnének? – „Egy gyári betanított munkás többet keres, mint mi mentők” Omega Hírek

Csütörtökön írtunk az újabb fizetési anomáliákról, amit a mentődolgozók tapasztaltak, amikor megérkezett számlájukra január havi bérük. A veszprémi, pápai és sümegi mentőállomáson vannak olyan mentődolgozók, akik alig néhány tízezer forint fizetést kaptak. Az életmentőknél most telt be a pohár. Azt mondják, a MÁK bérszámfejtő programjának hibája volt az utolsó csepp. Eddig is megalázóan alacsony bérért dolgoztak, hónapok óta pedig azt a keveset sem kapják meg tisztességesen.

Három Veszprém megyei mentődolgozóval is tudtunk beszélni. Közös döntésünk, hogy nevüket nem írjuk le. Mindhárman legalább két évtizede dolgoznak az Országos Mentőszolgálatnál, szakképzett ápolóként.

- November óta a bajtársak legalább 80 százaléka irreálisan alacsony fizetést kap kézhez. Gyakorlatilag még a minimálbért sem éri el az az összeg, amit fizetésnapon a számlánkon találunk. A Magyar Államkincstár végzi november óta a bérszámfejtésünket. Egy új informatikai rendszerrel dolgoznak, állítólag ez okozza a hibát. Most azt nyilatkozták, hogy reklamáljunk és soron kívül kivizsgálják, de még a korábbi észrevételeinkre sem kaptunk semmilyen választ. Arról nem is beszélve, hogy a bérpapírunk még nem érkezett meg, így nem is tudjuk mivel igazolni a panaszt – mondta portálunknak az egyik mentő szakápoló.

Ő például már a múlt hónapban is csak 100.000 forint körüli összeget kapott a munkájáért, most ennél is kevesebbet, miközben ugyan annyi óraszámot dolgozott.

- Én még kihúzom valahogy. De van olyan vonuló és irodai munkát végző bajtárunk is, aki összesen néhány ezer forintot kapott. Az összeg egyébként teljesen változó, nem is értjük, hogy jöttek ki ezek a számok. Van, aki csak 10-15-20 ezer forinttal kapott kevesebbet, de van olyan bajtársunk is, akinek 4000 forintot utaltak – folytatta.

Egy másik mentőápoló, aki szintén több mint másfél évtizede dolgozik az OMSZ-nál azt mondta, számára teljesen követhetetlen, miből is áll a fizetése, és azt hogyan számolják ki.

Fotó: Mészáros Péter/Omega Hírek

- Nem tudom mennyi az alapbér, mik a pótlékok és azt mi alapján számolják el. Azt tudom, hogy ha 110-120 ezer forintot kapok, az már jónak számít. Komoly számlafeladási problémáim vannak. És akkor még ott vannak a gyerekek, az iskoláztatás költségei. Az én fizetésem a lakás törlesztő részletére és a rezsire sem elég. De ezzel ugyan így vannak a bajtársaim is. Hónap végén vagy kölcsön kérünk, vagy kénytelenek vagyunk két-három helyen dolgozni, és a mellékállásunkban keresett pénzzel tömködjük a lyukakat – részletezte a mentőápoló, hogyan, miből próbálnak megélni a családos kollégák.

- Megalázó! – vette át a szót a harmadik bajtárs – A feleségeink tartanak el bennünket. Aki ezt nem élte át, annak fogalma sincs arról, milyen érzés ez egy férfinak. Forr bennünk a düh, az indulat, ami az utóbbi hónapokban tapasztaltak után csak tovább fokozódott. Hogy miért csináljuk mégis? 

Mert a mi helyzetünk olyan, mint amikor az ember szerelmes egy prostituáltba. Tudjuk, hogy nem értékelnek megfelelően, tudjuk, hogy nem jó ez így, de annyira szeretjük a szakmánkat, ami az emberei életek mentése, az embertársainknak való segítségnyújtás, hogy nem tudunk elszakadni.

... Nem véletlenül ilyen nagy a fluktuáció. A fiatalok jönnek és gyorsan tovább is állnak, nekik a gyakorlatban mindent nekünk kell megtanítani és aztán kezdőként ugyan annyit keresnek mint mi, évtizedek után. Mi, az „öregek” maradunk, mi már nem tudunk tovább lépni. Tudják ezt, ezért merik megtenni velünk, hogy még annyi pénzt sem kapunk a munkánkért, mint egy betanított munkás a gyárban. Igen tüntetni kéne, meg munkát beszüntetni, utcára vonulni. De tudják, hogy mi ezt se tesszük meg, mert a dolgunk, az életmentés előbbre való - folytatta. 

Folynak az egyeztetések az OMSZ és az államkincstár között

Megkeresésünkre az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója közölte, intenzív egyeztetéseket folytatnak a Magyar Államkincstárral annak érdekében, hogy a mentődolgozók illetményének számfejtése minden esetben hiánytalanul és időben megtörténjen.

- Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy az áldozatos és nehéz munkát végző mentődolgozók időben és hiánytalanul hozzájuthassanak járandóságaikhoz. A bajtársaink által jelzett hibákat minden esetben azonnal igyekszünk kivizsgálni, jogos reklamáció esetén jelezzük a Kincstárnak és kérjük a javítását. Amint a Kincstár ezt elvégzi és visszajelez, indítjuk az utalást. Addig is, amennyiben valamelyik bajtársunk jelzi, hogy szüksége van „áthidaló” segítségre, az Országos Mentőszolgálat illetmény-előleget tud folyósítani – írta Győrfi Pál.

Fotó: MTI

Csak az idén 290 panasz érkezett a MÁK-hoz

Közleményében a Magyar Államkincstár azt írta, hogy nincs olyan mentődolgozó, aki ne kapott volna fizetést. A Kincstár elvégezte a január havi számfejtést, ami összesen 956.896 fő részére készült el, ebből az Országos Mentőszolgálat számfejtett létszáma 7.800 fő.

A Kincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága a csütörtöki napon egyeztetett az OMSZ pénzügyi osztályával, ismertette a KIRA rendszer lényegét, felmérték a panaszokat, és átbeszélték az OMSZ által megfogalmazottakat. Az egyeztetés mindkét fél részéről sikeresen zárult.

A Kincstár nyitott a párbeszédre, kiemelt célja, hogy minél átláthatóbb legyen a bérszámfejtési szisztéma és az illetmények számfejtése mielőbb és hiánytalanul megtörténjen. Az új rendszerre való átállás során összesen ebben az évben 290 észrevétel érkezett hozzájuk, a külön erre a célra létrehozott e-mail címre. Ezek döntő többségét már kivizsgálták. Az észrevételeket az érintett megyei igazgatóságok soron kívül vizsgálják ki; ahol megállapítható, hogy számfejtési és nem likviditási hiba történt, ott soron kívül, hó közi számfejtés keretében korrigálják és a korrigált állományt megküldik az érintett intézmény részére, amely ezután utalhatja az illetményt az érintett munkavállalónak - áll a MÁK közleményében. 

„Nem magyarázható egy három hónapig tartó rendszerhiba”

Fotó: Mészáros Péter/ Omega Hírek 

A minap olyan problémával szembesültem, ami teljesen élhetetlenné teszi az egészségügyi dolgozók mindennapjait. Az Országos Mentőszolgálat több dolgozója is jelezte nekem, hogy jóval alacsonyabb fizetést kapott, mint amennyit kellett volna. Tudjuk, hogy ezeket az anomáliákat a Magyar Államkincstár új bérszámfejtő rendszerre való átállása okozza, de erre elfogadható módon csak egyszer lehet hivatkozni – mondta sajtótájékoztatón Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő, egészségügyi szakpolitikus.

A mellesleg korábban mentőként dolgozó politikus hangsúlyozta, ha egyszer hiba történik egy informatikai rendszer miatt, az még érthető, de az, hogy ez a hiba harmadik hónapja fennálljon, az már elfogadhatatlan.

- Éppen azoknak az embereknek a fizetésében vannak harmadik hónapja fennakadások, akik másokért élnek, akik az életeket mentik – mondta Rig Lajos.