Hirdetés

Megaprojektről beszélnek a Balaton partján

2016. február 20., szombat 18:54 Írta:  Kategória: Veszprém megye hírei
Lentebb, a Fűzfői-öbölben újítanának Lentebb, a Fűzfői-öbölben újítanának Fotó: Hatos Szabolcs

A világ legnagyobb és egyetlen fedett vízi élményparkját álmodta meg egy fővárosi vállalkozó a Balaton partjára, a Füzfői-öböl térségébe. A projektterv alapján egy polgármestert és helyi lakosokat kérdeztünk arról, hogy mikét vélekednek az esetleges megaberuházásról.

- Gulyás Péter ötletgazda az előző év derekán keresett meg, hogy ötletéhez kérje a képviselőtestület támogatását – mondta el portálunknak Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere. - A testület úgy gondolta, hogy a település életére pozitívan hatna az építkezés, Péter azonban a javaslatom alapján kikérte a balatonalmádiak véleményét is – mondta Marton.

Marton Béla a balatonfűzfői strandról mutatja az irányt - a tervek szerint a Fűzfői-öbölben valósulna meg a beruházás. Fotó: Hatos Szabolcs

A Balatonalmádi település honlapján elérhető projektismertető vonzó dolgokat vizionál. Egyebek mellett infrastrukturális fejlesztéseket az érintett partszakaszon, 1200 új munkahelyet, melyek 365 napon keresztül foglalkoztatnák a munkavállalókat vagy éppen egész évre kibővíthető idegenforgalmi szezont. Összességében egy olyan turisztikai attrakciót, melynek napjainkban a világon párja nincsen. Megjelenésében hasonlót, mint a Cornwallban található Édenkert, ami nagy hatást gyakorolt az ötletgazdára – ez a hatás köszön vissza az elsődleges tervek alapján is.

Ilyen a Cornwallban található Édenkert kívülről - Fotó: szabolcshir.hu

- A vízi királyságba tervezett lehetőségek minden bizonnyal a nyári szezont követően is komoly vonzerőt jelentenek majd Európa ide látogató közönség számára, akiknek ez lesz a legközelebbi mediterrán hangulatú, de édesvízi szórakozási lehetősége – írta a projektismertetőben Gulyás Péter, az Aqua Regnum Hungary névre keresztelt jövőbeli komplexum megálmodója. - A projekt a világon eddig kitalált vízi szórakoztató, pihentető, gyógyító ötleteit egybe kívánja gyűjteni olyan tematikus elrendezésben, ahol a sport, a szórakozás, a pihenés és a gyógyászati célú elemek mind megtalálhatók lesznek – olvasható a leírásban.

Így fest a terv a térképen - Forrás: balatonalmadi.hu

Abban a beadványban, ahol fellelhető még néhány első blikkre meghökkentő adat. Elegendő a fenti térképre tekinteni - a Regnum Aqua Hungary óriási területen terülne el. A projekt második lépcsője a Nautika Hotel megvalósítása volna, amely tulajdonképpen egy olyan víz alatti város lehet az öbölben, melynek kivitelezéséhez szükséges volna 30 métert mélyíteni a Balaton medrét; ennek lehetőségét a jövőben két egymástól független kutatócsoport vizsgálja, de valljuk be, elsőre egészen újszerűen hangzik. A beruházások összköltsége várhatóan 5 milliárd euró (!) lehet – véli Gulyás.

Vonzó vagy jövőbe mutató lehetőségek ide vagy oda, helyben – különösképpen Balatonalmádiban – mégsem mindenki repes az örömtől a megaberuházás híre hallatán.

- Teljesen tájidegen volna a nagy területen húzódó, a megálmodott formában fedett tetőszerkezetű épületegyüttes – állították többen olyanok, akik nem szerettek volna megjelenni írásunkban, annyi azonban tudható róluk, hogy Balatonalmádi felső utcáiban élnek. A városlakók szerint felbolygatná a nyugodt, szerethető üdülőváros képét a beruházás, melynek gazdasági megvalósíthatóságában sem feltétlenül hisz mindenki. Többen elmondták, ha a helyzet úgy kívánja és módjuk lesz rá, megkísérlik megakadályozni a kivitelezést.

Az előzetes kalkulációk szerint a ma még csak ötlet szintjén létező vizes világ 2021-2022 magasságában fogadhatná első vendégeit, jelenleg a szükséges hatástanulmányok és megvalósítási tervek elkészítése és beszerzése zajlik.