Hirdetés

Tűzifát osztottak a tisztább levegőért Ajkán

2017. március 03., péntek 20:24 Írta:  Kategória: Veszprém megye hírei
Tűzifát osztottak a tisztább levegőért Ajkán Mészáros Péter/Omega Hírek

2,5 millió forint értékben oszt ki összesen 100 köbméter tűzifát Ajkán a Polgári Összefogás a Városért Egyesület. A szociális tüzelőprogrammal a Földművelésügyi Minisztérium által 2015-ben elindított Fűts Okosan! kampányhoz csatlakoztak. Az akció célja azon túl, hogy segítsenek a rászorulóknak az, hogy a környezettudatos fűtésre hívják fel a figyelmet. A felmérések szerint ugyanis a légszennyezésben ma már nem az ipari terhelés, és a gépkocsik kipufogó gáza, hanem a helytelen lakossági tüzelés a legjelentősebb tényező.

Az idei télen rendkívül rossz volt a levegő, gyakorlatilag országszerte. Több alkalommal figyelmeztetettek, riasztottak is a hatóságok a szmog miatt. Ebben közrejátszik, hogy az extrém hideg időben sokkal többet fűtöttünk, több tüzelő fogyott, mint a korábbi években. Sok háztartásban már januárban elfogyott. Mivel a minőségi tűzifa drága, akiknek spórolniuk kell, vagy egyáltalán nincs pénzük fára, mindenféle szemetet elégetnek. Ezekből a kéményekből felszálló kormozó füst a legkárosabb az egészségre, és a leginkább környezetszennyező.

Ajkán, a Bakonyi Erőmű Kft., a Miki Trans Kft., és a Verga Zrt. támogatásának köszönhetően a Polgári Összefogás a Városért Egyesület 100 családnak vitt egy-egy köbméter tüzelőt. Fülöp Zoltán, a civil szervezet elnöke azt mondta, kettős a céljuk. Egyfelől segíteni szeretnének azoknak a rászorulóknak, akiknek már elfogyott az idei téli szezonra vásárolt tüzelőjük, hogy legyen miből fűteniük a még hátralévő hideg napokon. A másik cél Ajka levegőterhelésének csökkentése és a környezettudatos fűtés népszerűsítése.

- Nem mindegy, hogy mivel fűtünk. Rajtunk is áll, hogy milyen a városunk levegője, amit belélegzünk – mondta Fülöp Zoltán. Hozzátette, hogy az akcióban kiosztott fa már tavalyi vágás, elég száraz és így nem is környezetszennyező az elégetése.

Családi állapotuk és anyagi, jövedelmi helyzetük alapján választották ki azt 100 családot, akik részesülhettek az adomány tűzifából.

- Ajka-Padragkút egy elöregedő városrész, nagyon sok idős házaspár és egyedülálló ember is él itt, alacsony nyugdíjjal. Közülük kerültek ki a legtöbben, akiket most segíteni tudtunk – mondta Puskás Károly önkormányzati képviselő.

A támogatás feltétele mindössze annyi volt, hogy a kiválasztott családoknak vállalniuk kellett, elszállíthatják udvarukról az éghető hulladékot, kiselejtezett bútorokat, rongyokat.