Hirdetés

Megnövekedett a kereslet húsvét előtt - kiváló a magyar bárányhús

2017. március 24., péntek 17:56 Írta:  Kategória: Veszprém megye hírei
Megnövekedett a kereslet húsvét előtt - kiváló a magyar bárányhús Mészáros Péter

Már javában szállítják a bárányokat Olaszországba, ahol kivételes nemzeti csemegének számít a húsuk. A piacon a legkisebb állatokat, a mindössze 13-16 kilogrammos tejes bárányokat keresik leginkább. A hazai gazdák a juh-, és bárányhús fogyasztását mezőgazdasági vásárokon népszerűsítik.  

Kitűnő minőségű, és nagyon keresett a magyar bárány az európai piacon, a gazdák elmondása szerint. A hazai állomány kilencven százaléka Olaszországba kerül felvásárló cégeken keresztül.  -Idehaza összesen 8625 juhtenyészet van, amelyekben közel 970 ezer állatot nevelnek, utalt a hazai helyzetre Csillak Tamás. A Magyar Juh-, és Kecsketenyésztő Szövetség észak-dunántúli régió vezetője arról is beszélt, hogy az olasz piac monopolhelyzetben van, minden évben próbálja lejjebb vinni az árakat, ezért több hazai gazda már azt tervezi, hogy az olasz piacon kívül más országokban is megpróbálja értékesíteni állatait.

Hozzátette, húsvétkor a legnagyobb a kínálat, emiatt az árak ilyenkor a legalacsonyabbak. Csillak Tamás beszélt arról, hogy a juh, és bárányhús fogyasztásának idehaza nincsen hagyománya, ezért azt mezőgazdasági rendezvényeken, vásárokon népszerűsítik, mások mellett Hódmezővásárhelyen, Debrecenben, Kaposváron.  

Nagy Sándor gazda a juh-, és kecsketenyészetéből évente 1500 bárányt szállít az olasz piacra. Portálunknak azt mondta, több kategóriában értékesítik az állatokat, a 13-16 kilogrammos, tejes bárányt, valamint a választott bárányt, amelyik 20-24 kilogramm közötti, és amelyből a legtöbb van.  Ezeken kívül exportálnak még a 30 kilogrammos pecsenyebárányból is. Nagy Sándor az árak kapcsán kiemelte, évek óta nem emelkedett a bárányok felvásárlási ára, a gazdák költségei ezzel szemben jelentősen megnövekedtek.