×

Megjegyzés

Simple Image Gallery Pro Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Simple Image Gallery Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Hirdetés

Elkezdték a munkát a fiatal veszprémi értékőrök

2017. április 26., szerda 22:06 Írta:  Kategória: Veszprém megye hírei
Elkezdték a munkát a fiatal veszprémi értékőrök Fotó: PTFA

Az elméleti képzés után szerdán terepmunkára indultak a veszprémi értékőrök. Az első gyakorlati napon két csoportban az állatkertet és várbörtönt keresték fel. A királynék városában januárban 15 helyi fiatal, általános, illetve középiskolás képzése kezdődött meg, akik önként vállalták, hogy értékőrré lesznek és szerepet vállalnak a város helyi értékeinek feltárásában és dokumentálásában. A Kárpát-medencei Ifjúsági Értékőr Hálózat 2011-ben Veszprém megyéből indult, mára hazánk határain belül és azokon túl több mint 400 fiatal vesz részt a hungarikum mozgalomban, azaz a nemzeti értékeink védelméről szóló törvény céljainak megvalósításában.

Hat évvel ezelőtt a Veszprém Megyei Nemesvámoson avatták az első értékőröket, akik ma már felnőtt koordinátorként segítik a munkát, a hálózat építését. A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány és állandó partner szervezete, a KÖSZI (Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért Egyesület) azzal a céllal hívta életre a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózatot, hogy hidat építsenek generációk között, értékeink mentén. A fiatalok megismerjék a hungarikum törvény illetve mozgalom alapjait, majd saját településükön, illetve környezetükben  részt vegyenek a helyi értékek feltárásában: azaz felismerjék és megismerjék mindazt, ami szűkebb környezetükben maradandó érték. Ezeket az értékeket többségében az idősebb generáció alkotta, illetve őrzi.

A fiatalok őket keresik fel és viszik tovább, örökítik tovább az értéket, miközben kapcsolat alakul ki településükhöz és az elődökhöz. 2011 óta Magyarország több megyéjében, illetve Kárpátalján és Erdélyben váltak fiatalok értékőrré és végzik a mai napig a vállalt munkát, az értékek továbbörökítését.

Veszprémben 2017-ben indulhatott el a program a veszprémi Ifjúsági Közalapítvány támogatásának köszönhetően.  15 fiatal jelentkezett önként, és vesz részt jelenleg is a képzésben. Az elmúlt hónapokban az elméleti ismereteket kaptak a hungarikum törvényről, a helyi értéktárakról, elsajátították az interjúkészítés, a fotózás és a videózás alapjait. Április 26-a szerda volt az első nap, amikor terepen tehették próbára az elméletben már elsajátított tudást. A lányok a Veszprémi Állatkerttel, mint értékkel ismerkedtek meg, a fiúk pedig a ma már múzeumként működő várbörtönnel.

A vadasparkban Török László igazgató fogadta a fiatal leendő értékőröket, és vállalta, hogy az első éles interjú alanya lesz. Szeretettel és türelemmel válaszolt a fiatalok kérdéseire, felidézte az állatkert építését, amit közösségi munkában végeztek a veszprémiek, az első állatok Veszprémbe érkezését, és az elmúlt évek fejlesztéseiről is beszámolt, melynek köszönhetően a Veszprémi Állatkert  Európa egyik kiemelkedő ilyen létesítménye lett, több mint 30 hektáros területen. Ezzel máig a térség legjelentősebb turisztikai desztinációja. A csapat fotókat és videó felvételt készített állatokról és legutóbbi nagy beruházásokról is.

A Várbörtönben a fiúkat Dr. Vörös-Tóth Éva Ráhel, irodavezető, bírósági titkár és Szántó Attila, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatóhelyettese fogadta. Betekintést kaptak 2003-ig működő, vagyis az ország utolsóként bezárt várbörtönének történetébe. Sőt ki is próbálhatták, milyen lehetett a rabok élete az igen csak szűk cellákban a mínusz harmadik emeleten. Nem véletlenül tartották még a 2000-es évek elején is az elítéltek rettegetett börtönének. Itt raboskodtak a hírhedt bakonyi betyárok, de Mindszenty József bíboros és egy ideig Brusznyai Árpád, a Veszprémi Forradalmi Tanács elnöke is – néhai cellájuk ma emlékszoba. Az értékőrök megnézték a képekkel illusztrált állandó kiállítást, amelyet a Laczkó Dezső Múzeum gondoz. A törvénykezés néhány alapjáról, az ítélethozatal rendszeréről és benne a Veszprémi Törvényszék Dr. Vörös-Tóth Éva Ráhel külön előadással készült a fiatal értékőröknek.

A veszprémi értékőr program május 5-én látóúttal, majd további helyi értékek feltárásával folytatódik. 2017 áprilisában egyébként Veszprém megye szerte összesen 40 fiatalt avatnak értékőrré.

 

 

 

 
 

Képgaléria

{gallery}6963{/gallery}