Hirdetés

Migránskérdés a határon

2015. augusztus 31., hétfő 18:43 Írta:  Hatos Szabolcs Kategória: Kommentár
Migránskérdés a határon Fotó: MTI

Budapestről jelentős késéssel induló vasúti szerelvényeket tartóztattak fel hétfő délután az osztrák-magyar határon – adta hírül a legtöbb hírportál a hét első napján. A magyar rendfenntartók és az osztrák vasúttársaság közösen, áthelyezésekkel oldotta meg az illegális határátlépők tovautaztatását.

Ezrek szöknek át naponta a drótkerítéssel szegélyezett határon, vernek tábort a Keletinél vagy éppen tüntetnek – ezek voltak a hétvége vezető hírei az egyre fokozódó menekültügyben. A határsértők nehezményezik, hogy az Uniós rendelkezésnek megfelelő regisztráció vagy a vízummal kapcsolatos bürokrácia nehezíti az áhított nyugat felé vándorlást – adta hírül egy következő híradás. A menekülők közül többen hangos szóval, lefelé fordított hüvelyk ujjukkal jelezték, hogy nem érzik jól magukat Magyarországon, mielőbbi megoldást várnak a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Kettészakad a közvélemény a kérdés kapcsán. Miközben a letartóztatott embercsempészek által vezetett bűnszövetkezet lelkén 71 fulladásos halált halt ember élete szárad van olyan vélemény is, mely szerint embertelen az a bánásmód, hogy az osztrák vasúttársaság kérésére hétfőn várakoztatták a túlzsúfolt szerelvényeket. A „halálfurgon” után talán nem szorul magyarázatra, hogy miért is tekinti kockázatosnak bárki is nagy létszámú tömeg utaztatását.

A hétfővel egy új hét kezdődött, újabb menekültáradatról és határ menti harcokról hallani. Az egyre égetőbb helyzet megoldásért kiállt, hiszen lassan kezelhetetlen, egyre türelmetlenebb tömeg várja sorsa jobbra fordulását. Már nemcsak a szerencsésebb menekülők, hanem a migránskérdés is eljutott arra a bizonyos határra.