Hirdetés

Embernek maradni

2015. szeptember 09., szerda 10:32 Írta:  Hatos Szabolcs Kategória: Kommentár
Embernek maradni Fotó: internet

Magyar médiamunkás erőszakos tettétől hangos a nemzetközi sajtó. Az egyik hírcsatorna (azóta lapátra tett) operatőre kedden nemes egyszerűséggel felrúgott egy gyermekével menekülő migránst, az erről készített felvételek pedig bejárták a világ vezető médiafelületeit.

Menekültügyben manapság majdnem mindenki érintettnek érzi magát Magyarországon, azonban a véleményrengetegben csak és kizárólag azok a meglátások lehetnek építő vagy releváns vélemények, melyek egy bizonyos határon belül maradnak. Az illegális határátlépők akkor is jönnek, ha éppen egy határközeli településen annyira nem érzik magukat biztonságban a megjelenésük miatt és akkor is „átgázolnak” rajtunk, ha nem is Magyarország, hanem egy másik nemzet az úti céljuk. Fontos volna megérteni: az egész földrészt sújtó problémát nem a humanitárius honpolgár vagy az interneten véleményt formáló hazafi fogja megoldani, a feladat a kontinens vezető politikusaira és az érintett országok első embereire vár (hajrá!).

Éppen a fentiek tükrében elítélendő és különösen érthetetlen, miért is kíván nagyobb szeletet magának az egyelőre megjósolhatatlan „színű-szagú” tortából egy olyan nő, aki ráadásul tevékenységéből fakadóan véleményformáló szereppel bír. Az elmúlt napok túlfűtött futballélményei után vitatkozhatnánk, hogy kit ítélünk el a cselekménysort látván, meglátásom szerint azonban vajmi kevesen lennének azok, akik műesést ítélnének a bukfenc láttán. Hiszem, hogy a legradikálisabbak zsebéből is előkerülne minimum a sárga kártya, a nemzetközi ítészek azonban – világnézettől függetlenül - egyértelműen azonnali pirossal „díjazták” a látottakat.

 

Ki bukott nagyobbat? A "hölgy" tettétől talán még azok is elhatárolódnak, akik egyébként azonosulni tudnak az általa képviselt médium világlátásával. Ebben az esetben kicsit úgy érzem, hogy saját farkába harapott a kígyó, hiszen egy formálódó, magát újrapozícionáló politikai erő kerül kétes megítélés alá az ilyen és ehhez hasonló, a „nép nevében” elkövetett csínyek után. Ha azt írom, hogy az operatőrnő részéről az adott szituációban teljesen szükségtelen volt így besegíteni a feladatukat ellátó rendfenntartóknak, talán kellően finomat fogalmaztam (kiegészítés: a stábot foglalkoztató csatorna közleményben tájákoztat arról, hogy kiadta az önbíráskodó alkalmazott útját).

A migránsügyet lehet sorscsapásként vagy törvényszerű történésként értékelni, nem szabad azonban elfelejteni, hogy ahogyan a menekülteknek, úgy az átlag véleményalkotóknak sem helyes átlépni azt a bizonyos határt. Azoknak, akik mégis megfeledkeznek magukról ajánlott felcsapni egy (vagy több, szükség szerint) verseskötetet, hiszen egyik költőgéniuszunk már századokkal elébb megfogalmazta az egyik legfontosabb útravalót: “Legnagyobb cél pedig itt-e földi létben / Ember lenni mindég, minden körülményben.”