Hirdetés

Adventi vérengzés a mentőszolgálatnál – A hétfői nap és az elmúlt egy év, ahogy mi láttuk

2016. december 20., kedd 19:18 Írta:  Kategória: Kommentár
Adventi vérengzés a mentőszolgálatnál – A hétfői nap és az elmúlt egy év, ahogy mi láttuk Fotó montázs: sikerado/Best Animations

A hétfői nap eseményeiről, arról, ahogy újabb két kiváló orvost sikerült kicsinálnia az exmentőápoló pilóta OMSZ megbízott főigazgatónak eredetileg egy rövid hírt akartam írni. De aztán arra jutottam, az elmúlt közel egy év eseménysora annyira abszurd, komikus és siralmas, hogy nem fogok finomkodni. Megírom töviről hegyire, megmutatom önöknek és a szereplőknek is, tudják, mint egy tükör, hogyan váltak egy tragikomédia szereplőivé. De mivel ez a játék nem színpadon zajlik és a tét itt nem csak egy esetleges bukás, hanem emberéletek, annyira nincs kedvünk nevetni. Uraim és hölgyeim, ott a Markóban és a klaviatúrák mögött! Remélem ismerik a mondást: „Ne a tükröt okold, ha a képed ferde!”

Szóval a tudósítás, valahogy így kezdődne az elmúlt 24 óra eseményeiről…de aztán nézzünk át a színfalakon és a jelmezeken …

Két újabb régiót fejezett le egyetlen nap alatt az Országos Mentőszolgálat megbízott főigazgatója. Az ügy pikantériája, hogy mindkét régióigazgató főorvos fellépett korábban Máté Gábor intézkedései ellen, és aláírták azt a levelet, amelyben az emberi erőforrások miniszterét tájékoztatták a szervezetnél zajló, szerintük tarthatatlan állapotokról, ráadásul mindketten pályáztak a főigazgatói posztra. A három hónapja kiírt pályázat eredményhirdetésnek határideje ugyan már tíz napja lejárt, azóta is zajlanak az egyeztetések, olyakor paródiába illő körítéssel. Máté Gábor, aki pályázni sem tudott, mivel a kiírt feltételek egyikének sem felel meg, sebtében még kaszált egyet, és a hétfői napon Pápai György doktort, az észak-alföldi régió igazgatóját és dr. Breitenbah Gézát, az észak-magyarországi régió igazgatóját is kiemelte a vezetői székből, Breitenbach doktort fel is függesztette. Ő orvosként sem dolgozhat. Így december végére tíz fölé emelkedett azoknak a tapasztalt vezetőknek a száma, akiket reptetett a repülőmérnők vezér.  (Akik közös megegyezéssel repültek, beindítva a hajtóműveit)

Több mint fél éve tart a boszorkányüldözés, egyben az orvos- és vezetőüldözés az Országos Mentőszolgálatnál (véleményünk szerint). Amióta Máté Gábor volt MALÉV pilótát, aki a 90-es években néhány éven át mentőápolóként dolgozott, megbízott főigazgatóként a szervezet élére állítottak, több mint tíz elismert szakembert távolítottak el, vagy üldöztek el.  Köztük Temesvári Péter orvos igazgatót, és Hetzman Lászlót, a légimentők orvos igazgatóját. Bár mindketten nem csak hazai, hanem európai szinten a sürgősségi betegellátás kiemelkedő orvosai. Nem csak a vezetői posztjukból lettek menesztve (Temesvári ugyan közös megegyezéssel – de úgy hogy saját elmondása szerint előtte szakmai szempontból vállalhatatlan választás elé állították) Máté Gábor döntése azt volt, hogy a doktorok orvosi tevékenységére sincs szükség. A gépjármű főosztály és a gazdasági igazgató következett. Az utóbbiról, Sepsey Györgyről nem elhanyagolható, hogy a korábban képződött több milliárdos hiányt sikerült lenullázni gazdasági szemléletével. Utilaput kötöttek Czirner József operatív igazgató talpára is, aki a megelőző évben százmilliós bevételt produkált az OMSZ-nak, olyan külföldi betegszállításokkal, és rendezvény biztosításokkal, amelyeket ebben az évben már alternatív cégek bonyolítottak. Vele egy napon függesztették fel Onódi Líviát a Közép-dunántúli régió igazgatóját. Mindkét főorvost azzal vádolták, hogy titkos e-maileket adtak ki a sajtónak. Több százat, Czirner passzolta tovább Onódi Líviának, ő a sajtónak. Kár, hogy a szolgáltató a több száz mailnek nyomát se találta, oda se neki, addigra mindketten aláírták a közös megegyezést, ahogy ők mondják, egy olyan belevaló négyórás ”elbeszélgetés” után. Onódi doktornő nem csak munkaügyi pert indított, hanem rendőrségi feljelentést tett, mivel az történetében már krimibe illő szálak is futottak. (Fekete autó a ház előtt, furcsa idegenek ólálkodása a környéken, sistergő, visszhangzó telefon, feltört mailek – Jesszus, mi ez, a Tanú 3? Ja nem csak exügynökök a vezérkarban)

 

Az egyre hangosabb botrányok után az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot írt ki a főigazgatói posztra, olyan feltételekkel, amelyeknek Máté Gábor nem felel meg. Összesen nyolcan pályáztak – de a pályázati eljárás annak normális menete helyett időnként már a burleszkbe kezd átcsapni. Ugyan az új főigazgatót már rég ki is kellett volna nevezni, egy Facebookon generálódott csoport, már hetek óta szent háborút emlegetve, hadovál a pályázók kilövéséről, és vizionálja Máté Gábor maradását, olykor háttéralkukat sejtetve.

Emlékezetes, hogy korábban is a közösségi média felületét felhasználva kezdtek lázadásba mentődolgozók, kisebb számban saját névvel, főleg álnéven, még egy száz éve halott katonaorvost is feltámasztva halottaiból. Amikor először felmerült, hogy a megbízott főigazgató hatalma meggyengül, tüntetést kezdtek szervezni és mentés lassításával, csoportos betegszabadságra vonulással kezdtek fenyegetőzni. A csoport 24 órával előre megjósolta az orvos vezetők „kivágását az OMSZ beteg testéből” – aztán munkaviszonyuk megszűnése után pezsgős fotókkal ünnepeltek, és persze vérszemet is kaptak. A csoport ugyan megszűnt – vagy szabálysértések miatt a Facebook törölte – de az aktív álnevek mögé bújó tagok bedobták az újabb neveket, kiket kellene kicsinálni.

Mára világossá vált, hogy nem érték be a korábban eredményes, elismert vezető mentőtisztek leváltásával – ami igen csak aggályos pályázat során történt, csak a leg kirívóbb szabálytalanság volt, hogy olyan tagja is lehetett a bíráló bizottságnak, aki maga is pályázó volt – a régióigazgatók vérét akarják. Ahogy az idő, és vele a pályázat elbírálásának határideje haladt előre, úgy váltak a bejegyzések egyre vérmesebbé, egyre durvábbá, olykor obszcénabbá.

Egy becenéven szereplő felhasználó – állítólag mentődolgozó – egy érvényben lévő pályázati eljárás ellenére kardot rántott, és olyan üzenetekkel árasztja el a közösségi portált, mely amellett, hogy a pályázókat és régióigazgatókat becsmérli, ismét megmozdulásokkal fenyeget. Azt is kinyilvánította, hogy számukra egyedül az elfogadható, ha Máté Gábor marad a főigazgató, akit időközben „kapitánynak” neveztek el. (Kapitány,oh kapitányom – Holt költők társasága … Hajjjj Robin Williams forog a sírjában, a röhögéstől)

A virtuális térben zajló nyomásgyakorlás mindennapossá vált – ami közrejátszhat abban, hogy az EMMI a mai napig nem hirdette ki a választottját, ki lesz az Országos Mentőszolgálat új főigazgatója.

Ha így van, és a közösségi médiában zajló posztháború befolyással bír a döntéshozókra, az már csak azért is abszurd, mert alig néhány beazonosítható, létező személy áll a megnyilvánulások mögött, ami eltörpül a mentőszolgálat 7500 fős kollektívája mellett. Mivel ma is érvényben lévő főigazgatói utasítás tiltja a mentődolgozóknak, hogy munkáltatójukat érintő témakörökben szólaljanak meg a Facebookon, érthető, hogy akik ezt betartják, távol maradnak a lájkháborútól. Vagyis lehetetlen a közösségi portálon megmérni, mennyien támogatják Máté Gábort, és mennyien ellenzik az ámokfutását. Ha ennek ellenére Facebook posztok nyomására születik döntés, azt azt sugallja, hogy a kormány zsarolható, elég néhány álprofil, aktív posztolás, tüntetéssel fenyegetés és már is bármi elérhető, bármi aláásható, ugyan ilyen módszerrel leváltható lesz egy államtitkár, egy miniszter, vagy a Nemzeti Bank elnöke…

Visszatérve az események fonalához, egy nappal azután hogy Balog Zoltán miniszter gyakorlatilag szavaztatta a hét régióvezetőt, és közülük öten jelentették ki, nem tudnak együtt dolgozni Máté Gáborral, az mennyből az angyalról, a fény és a sötétség harcáról irogatott ugyan csak a Facebookon. A fő névtelen lázadó pedig három régióigazgató kicsinálását vetítette előre, olyan obszcén kifejezéssel, hogy inkább nem idéznénk. Majd azt is megjegyezte, hogy szerencsére már média kapcsolatokkal is jól állnak. 

 

Csodák csodájára másnap meg is jelent egy cikk, névtelen informátorokra hivatkozva, ami aztán elözönlötte a médiát, arról, hogy Breitenbach Géza, az Észak-magyarországi régió igazgatója állítólag saját autóján ment ki az M3-as autópályán felborult autóbuszhoz, gyakorlatilag nem csinált semmit, majd mivel az autója lerobbant, a helyszínen ellátást végző mentődolgozókkal tolatta be távozáskor.

Breitenbach doktortól megtudtuk, hogy leírtak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Az éjszaka közepén 40 perccel a történtek után ért a baleset helyszínére. Nem azért mert épp arra járt, hanem azért mert felkelt és odasietett, egy tömegszerencsétlenségnél ez ugyanis természetes. Nem a saját autójával ment, hanem a 10 éves szolgálati Skodával. Átvette és kárhelyparancsnokként végig ő irányította a mentést. Majd amikor már nem volt ellátandó sérült és távozni akart, az autó valóban lerobbant. Ő ugyanis nem kapott abból a szolgálati gépkocsi flottából, amiből még az OMSZ-szel csak szerződésben álló vállalkozóknak is jutott. A lerobbant Skodát összesen kettő darab mentődolgozó segített betolni, akkor, amikor már semmilyen ellátási feladat nem volt.

Ugyan aznap, amikor az a bizonyos cikk megjelent két régióvezetőt kaszabolt le Máté Gábor. Dr. Bretienbach Gézát és dr. Pápai Györgyöt a minisztérium parkolójában üldözte a papírokkal, melyeken Breitenbach doktor felfüggesztése, valamint Pápai doktor régió vezetői pozíciójától való megfosztása állt. Mivel nem vették át, a nyomukba eredt, még egy kávézóba is követve őket. Végül elektronikus úton érvényesítette a kézbesítést. Breitenbach doktor, aki korábban miniszteri kitüntetést kapott tömeges baleset felszámolásában végzett tevékenységért, most a legjobb esetben, ha a kirúgást megússza, fegyelmiben részesül ugyanazért. Pápai doktornak a régióigazgató posztról való elmozdítását egyelőre nem indokolták. Ő a nyíregyházi állomáson kivonuló orvosként dolgozhat tovább, egyelőre … Azt mondja, hogy egy ilyen vezetés mellett nem is szeretne a régió élén maradni.

Itt tartunk most, miközben az OMSZ gazdálkodása kapcsán hűtlen kezelés miatt nyomozás van folyamatban a rendőrségen, miközben már az egy milliárdot is megközelíti a mentőszolgálat adósságállománya, de ez nem köztudott, ugyanis ebben az évben még adtak le negyedéves jelentést a fenntartó felé, miközben újabb százmilliós szerződéseket kötnek közbeszerzés nélkül, ekkora értékben legutoljára CASCO-ra, ami még csak le sem fedi az OMSZ teljes gépjárműparkját…

És várunk. Várjuk, hogy hogyan zárul a paródia aktuális fejezete, csak a fejezete, mert holnap jön a következő. Naponta dobnak be újabb neveket, ki a tuti befutó, eddig egy hétnél tovább még egyik név sem tartotta magát. Közeledik az év vége, a karácsony, elfáradtunk. Elfáradtak az üldözött orvosok, elfáradtak a pályázók a várakozásban és a szitkokban, elfáradtunk mi újságírók a sajtóperekben, még ha meg is nyertük őket, és szerintem elfáradtak a Facebook katonák is, akik pezsgős koccintással ünneplik az újabb győzelmeiket.

Lenne egy javaslatunk, hátha a döntéshozók is elfáradtak az egyeztetésekben, és a közösségi médiahősök komédia szövegkönyvének dramaturgiai munkálataiban. Ha már a modern világban úgyis a virtuális térben zavarjuk le ezt a főigazgató választást, rendezzünk egy valóság showt, lájk vadászattal. Mérjük össze a lehetséges jövendő főigazgatókat, mondjuk kihívásokkal, ki tud meginni több konyakot húzóra, - az úgyis jól összehozza az embereket múltban és jelenben - azt mobillal lekamerázhatná az erre szakosodott úriember és a kisvideókat megversenyeztetnénk a szervezet hivatalos Facebook oldalán. Aztán lehetne 24 órás mentőautó vezető verseny a pályázók között, ki alszik el utoljára a volán mögött, mobillal élőben lehetne közvetíteni a szervezet hivatalos Facebbok oldalán. Vagy tarthatnánk nyelv versenyt … ki tudja többször egymás után levegővétel nélkül kimondani, hogy „kiskirályok kiskirályok kiskirályok”, amit ugyan csak tetszésnyilvánításra lehetne bocsátani a Facebookon.

Na tényleg elfáradtam … Kérem szóljanak, ha újabb névről hallani, hogy ő a tuti befutó … 

Tovább a kategóriában: « Gyöngyösről jut eszembe